Félmilliárd adóforint Orbán alapítványának

2012-ben még 601 milliós tartozása volt az alapítványnak, ám tavaly év végére már 1,7 milliárd plusszal zártak.
 
 

Félmilliárd adóforint Orbán alapítványának

2012-ben még 601 milliós tartozása volt az alapítványnak, ám tavaly év végére már 1,7 milliárd plusszal zártak.
 
 
 
 
 

Félmilliárd adóforint Orbán alapítványának

2012-ben még 601 milliós tartozása volt az alapítványnak, ám tavaly év végére már 1,7 milliárd plusszal zártak.

- Egyetlen fillér közpénz sem vándorolt a felcsúti fociba - hangoztatta a Pancho-aréna avatóján Orbán Viktor miniszterelnök. Még akkor sem, ha a társasági adó egy részét sok cég jobbnak látta egyből oda utalni, mint a költségvetésbe. De tavaly már félmilliárd oda vándorolt az erőforrás minisztériumból is.

- A pénzt a vállalkozók termelik meg, és a vállalkozók döntötték el, hova adják.... Ez a vállalkozók pénze, ők használták föl, ezért nem közpénz - ezt mondta Orbán Viktor kormányfő, amikor felavatták Felcsúton - szülőfalujában - a focistadiont.

A probléma már akkor sem volt új, sokan kérdezték a parlamentben a gazdasági minisztert is: közpénznek számít-e a társasági adó felajánlása? A válasz természetesen minden esetben nem volt. A kormány egyszer sem fogadta el, hogy az az összeg, ami a költségvetésbe is kerülhetne, de e helyett sportegyesületeket - elsősorban a Felcsútot - támogatják inkább belőle "önként" a cégek, az igenis adóforint, hisz a vállalkozásoknak mindenképpen ki kell csengetniük az összeget.

A vita véglegesen lezárható: a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát is működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány most közzé tett közhasznúsági jelentéséből kiderül: tavaly 489,4 millió forinttal támogatta az Alapítvány működését az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Azt nem értjük pontosan, minek kellett a közel fél milliárdos dotáció, hisz az Orbán által gründolt társaságnak látványosan felfelé ível a csillaga. Az MLSZ-től 185 millió jött, az állami normatív támogatás 51 millió forint volt, az igazán nagy pénz azonban az "önkéntes" társasági adó és egyéb felajánlásokból jött össze. Míg 2012-ben "csupán" 1,9 milliárdnyi TAO-pénz folyt be, addig tavaly már 3,5 milliárd. Emellett "más gazdálkodóktól" - vagyis egyéb céges felajánlásokból - a '12-es 2,7 milliárd közel háromszorosa, 6,4 milliárd forint folyt be a kasszába.

Nem hiába a sok milliárd, az Alapítvány tavaly 5,68 milliárd forintos eredményt realizált - s mint non-profit szervezet, a tavalyi duplájára rúgó eredményt marad a kasszában. Látszik ez a saját tőkén is: ami tavaly előtt még csak 3,7 milliárd volt, egy évvel később immár 9,4 milliárd forintra rúg. A gazda szeme hizlalja a jószágot - tartja a mondás. Ebben sincs hiba: 2012-ben még 601 milliós tartozása volt az alapítványnak, ám tavaly év végére már 1,7 milliárd plusszal zártak a Stop.hu cikke szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.