Olimpiát nyert, de aranyat nem kapott érte

Palotai Károly a dobogó tetejére sem állhatott fel.
 
 

Olimpiát nyert, de aranyat nem kapott érte

Palotai Károly a dobogó tetejére sem állhatott fel.
 
 
 
 
 

Olimpiát nyert, de aranyat nem kapott érte

Palotai Károly a dobogó tetejére sem állhatott fel.

Az olimpiai futballtornák egyik legjobb meccsét Magyarország játszotta 1964-ben, amikor Japánban Jugoszláviát 6:5-re verte. Tét nélküli csoportmeccs volt, mert Marokkót mindkét ország legyőzte korábban, Bene egymaga hatot lőtt nekik.

- Nem nagyon védekeztünk, tényleg kiszolgáltuk a közönséget, már aki értette akkor a sportágat az országban. Egy nagy bikázásnál, becsúszásnál jobban felhördültek, mint egy sokpasszos összjátéknál vagy egy cselsorozatnál. Azon a meccsen meg Csernai Tibornak volt nagy napja a négy góljával. A neheze utána jött, de románok ellen is remekül játszott Csernai, ő duplázott, így már bent is voltunk az elődöntőben - a csapatkapitány, a győri Palotai Károly emlékezett így vissza az ötven évvel ezelőtti eseményekre.

Az elődöntőben hatot lőttek az Egyiptomnak és jöhetett a döntő a csehszlovákokkal. Két évvel korábban a csehszlovákok vb-döntőig jutottak, a nyolc között a magyarokat verték 2:1-re. A tokiói döntőről a Békéscsabán született, de Győrben futballozó Palotai azonban hiányzott.

- Megsérültem. Banális, ma már elképzelhetetlen módon. Szűk nadrágot kaptam, eléggé idegesített is, és egy hirtelen mozdulatnál meghúzódott a combizmom. Lakat Károly kapitány megkérdezte, tudom-e vállalni a játékot. Aludtam rá egyet, és meghoztam a kegyetlen döntést. Talán a legkegyetlenebbet az életemben. Nem kockáztathattam a sérülésemmel a csapat sikerét, mert akkor még nem volt csere. Ha esetleg valami bajom lesz, tíz emberrel lényegesen nehezebb lett volna legyőzni az amúgy bombaerős cseheket. Legjobbjuk, Masny kikapcsolása így nem rám, hanem a tatabányai Szepesire várt. Az első félidőt a lelátóról néztem, a másodikban már a két kispad közé osontam le, így az ünneplésből kivehettem a részem, amikor a mestert a levegőbe dobáltuk, én is ott vagyok a híres képen.

Akkor viszont még az volt a szabály, aki nem játszik a döntőn, nem kaphat aranyérmet. Hiába volt addig minden meccsen a kezdőben, és hiába lett győztes, az olimpiai dobogóról hiányzott, és ő a SportGéza.hu cikke szerint haza sem vihetett semmit a nyakában.

Palotai Károly - ha lehet... - utóbb világhírű, sikeres játékvezetőként kárpótolta magát az elmaradt aranyért.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.