Itt a világ első dróndiplomáciai botránya

Az albánok és a szerbek közti viszonyt évszázados történelmi konfliktusok mérgezik.
 
 

Itt a világ első dróndiplomáciai botránya

Az albánok és a szerbek közti viszonyt évszázados történelmi konfliktusok mérgezik.
 
 
 
 
 

Itt a világ első dróndiplomáciai botránya

Az albánok és a szerbek közti viszonyt évszázados történelmi konfliktusok mérgezik.

Ahogy arról az index.hu már beszámoltu, kedd este a 42. percben félbe kell szakítani a Szerbia–Albánia Európa-bajnoki selejtezőt, mert egy drónnal egy Nagy-Albánia-zászlót irányítottak a Partizan-stadion fölé.

Az egyik szerb játékos, Mitrovics le akarta szedni a zászlót, de ekkor elszabadult a pokol, körbevették az albánok, és dulakodás alakult ki a pályán. Néhány néző is beszaladt, ezért Martin Atkinson bíró gyorsan az öltözőbe küldte a csapatokat, az egyórás szünetet követően pedig lefújta a meccset. A botrány annak ellenére tört ki, hogy a két labdarúgó-szövetség megállapodott abban, egyikük sem utaztat idegenbe szurkolókat. Néhány albán mégis elutazott Belgrádba, és bejutott a stadionba is.

A botrány még az éjjel továbbgyűrűzött, és hamarosan diplomáciai botránnyá terebélyesedett: kiderült, hogy a drónt Edi Rama albán miniszterelnök testvére, Olsi Rama irányította. Őt és három társát még az éjszaka folyamán előállították Belgrádban, majd el is engedték őket. A sors fintora, hogy Edi Rama elvileg pont nyolc nap múlva érkezik a szerb fővárosba, hatvannyolc éve ez lehet az első albán miniszterelnöki látogatás Belgrádban – ha az egészet nem sodorja ez a mostani balhé.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter "tervezett politikai provokációnak" nevezte a botrányt, a hazatérő albán válogatottat viszont - holott ők semmit nem csináltak - Tiranában hősként ünnepelték.

A legnagyobb összetűzés – mintegy páneurópai jelleggel – Bécsben tört ki: mintegy ötven albán kora éjszaka üvegpalackokkal – köztük gyújtópalackokkal – dobált meg egy szerb kávéházat Ottakring kerületben. Az osztrák rendőrség megerősített egységekkel vonult ki, mivel az albánokkal szemben gyorsan összeverődött vagy kétszáz szerb is. A komolyabb etnikai összecsapást végül sikerült megakadályozni, de a tömeg azért jó néhány autót megrongált.

Az albánok és a szerbek közti viszonyt évszázados történelmi konfliktusok mérgezik: a szerbeknek elsősorban annak a Koszovónak a 2008-as függetlensége fáj, mely az 1389-es rigómezei csata miatt a szerb nemzet bölcsőjének számít, de paradox módon etnikailag mára színalbánná vált.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.