Norvégia az Európa-bajnok

Norvégia válogatottja felőrölte a kreativitását a végjátékra elvesztő spanyolokat a női kézi-Eb budapesti döntőjében.
 
 

Norvégia az Európa-bajnok

Norvégia válogatottja felőrölte a kreativitását a végjátékra elvesztő spanyolokat a női kézi-Eb budapesti döntőjében.
 
 
 
 
 

Norvégia az Európa-bajnok

Norvégia válogatottja felőrölte a kreativitását a végjátékra elvesztő spanyolokat a női kézi-Eb budapesti döntőjében.

Eleinte felváltva estek a gólok, majd Navarro védéseivel megtámogatva a spanyolok sorozatban ötször betaláltak, a ferencvárosi légiós, Pena ebből négyet vállalt. A 14. percben 7:3-nál a norvégok időt kértek. A torna All Star-csapatába beválasztott Mörk 11 perces északi gólcsendet tört meg, ám ettől nem jöttek zavarba a spanyolok, és növelték a különbséget, 10:5. A skandinávok fokozták az iramot, emberelőnybe kerültek, és még a szünet előtt közel kerültek az egyenlítéshez. A félidei 12:10-et a Győr légiósa, Aguilar állította be.

A második játékrész elején hengereltek a norvégok, pillanatok alatt fordítottak, az ellenfél ráadásul büntetőt rontott. Jöttek a cserék a spanyoloknál, ennek következtében hatékonyabbá váltak az átlövések, de fordítani nem tudtak. Erről javarészt az Eb legjobb kapusának tartott Silje Solberg tehetett.

Időt kért a spanyol kapitány, mert csapata negyedóra alatt több gólt kapott, mint a teljes első félidőben. Ám nem igazán változott a játék képe, a jól záró északi védőfal megszerezte a labdát, az indításokból pedig jöttek a találatok. Feltűnő volt, hogy a második félidőben a norvégok szinte csak a kapu felső részét célozták, mivel a remek reflexű spanyol hálóőr, Navarro 169 centiméter magas.

Az utolsó tíz perc 25:21-ről indult, és utolsó tartalékaikhoz nyúltak a spanyolok: felgyorsult a játékok, és megkezdték a felzárkózást. Két norvégot is kiállítottak, az emberelőnyben pedig 26:25-re jöttek fel. Azonos létszámban a VS.hu tudósítása szerint már jobbak voltak a skandinávok, és megnyerték az izgalmas összecsapást.

Jegyzőkönyv. Női kézilabda Európa-bajnokság, döntő: Norvégia - Spanyolország 28:25 (10:12). Budapest, Pap László Sportaréna, 8 ezer néző. A gólszerzők: Koren 10, Mörk 7, S. Ch. Solberg 3, Riegelhuth 2, Löke 2, Oftedal 2, Alstad, Kristiansen, ill. Pena 10, Cabral 4, Martin 4, Mangue 3, Aguilar 2, Chavez, Pinedo.

Korábban a 3. helyért: Svédország - Montenegró 25:23 (11:12).

A 2014-es női kézilabda Európa-bajnokság végeredménye: 1. Norvégia, 2. Spanyolország, 3. Svédország, 4. Montenegró, 5. Franciaország, 6. Magyarország, 7. Hollandia, 8. Dánia, 9. Románia, 10. Németország, 11. Lengyelország, 12. Szlovákia, 13. Horvátország, 14. Oroszország, 15. Szerbia, 16. Ukrajna.

Az Európa-bajnokság All Star-válogatottja. Kapus: Silje Solberg (norvég) - jobbszélső: Carmen Martín (spanyol), jobbátlövő: Nora Mörk (norvég), irányító: Kristina Kristiansen (dán), beálló: Heidi Löke (norvég), balátlövő: Cristina Neagu (román), balszélső: Maria Fisker (dán). A legjobb védekező játékos: Sabina Jacobsen (svéd). A torna legjobb játékosa (MVP): Isabelle Gulldén (svéd).

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.