„Menjenek a francba”

Kiakadtak a képviselők a parlamenti őrök sokkolóin.
 
 

„Menjenek a francba”

Kiakadtak a képviselők a parlamenti őrök sokkolóin.
 
 
 
 
 

„Menjenek a francba”

Kiakadtak a képviselők a parlamenti őrök sokkolóin.

Elektromos sokkolókat kapnak a parlamenti őrök, összesen 10 millió forintértékben. Az ellenzéki képviselők szerint Kövér László magánhadsereget alakít ki, de többen egyenesen rendőrállamról beszélnek. A szocialista Korózs Lajos pedig egyszerűen azt mondta: "menjenek a francba". Az Országgyűlés Hivatala szerint a beszerzéssel a nemzetközi trendeket követik, és az összegbe beletartozik az őrök kiképzése is.

A pisztolyra emlékeztető szerkezet két elektródát lő a testre, amelyek apró horgaikkal akár a bőrbe is fúródhatnak, majd azonnal több ezer volt feszültség jut a testre. A most vásárolt eszközök úgynevezett üresjárati feszültsége 50 ezer volt lehet. Csak viszonyításként, a magyar vasúthálózat 25 ezer volton üzemel.

Nem leplezte véleményét a beszerzésről a szocialista Korózs Lajos. „Menjenek a francba”- reagált a képviselő a hírre, majd hozzátette: úgy tűnik, mindenre van pénz Magyarországon, csak például a szociális kiadásokra nem, amire több pénzt adna az MSZP.

- Ha van 760 millió forint zongorákat vásárolni, ha van 10 millió forint sokkolókat vásárolni, hogy ha van 15 milliárd forint arra, hogy Andy Vajnának még csak a NAV-hoz se kelljen bekötnie a nem tudom hány száz darab játékgépét, hát akkor csak van néhány milliárd forint arra, hogy mondjuk a lakhatási támogatás összegét az állam megfinanszírozza - magyarázta az ellenzéki politikus.

A Jobbik képviselője, Szilágyi György azt mondta: elborzasztották azok a videók, amiket a sokkolóról látott.

- Szerintem túlságosan költséges és semmi nem indokolja igazából, hogy a képviselőkkel szemben kellene alkalmazni valamikor is ezeket a sokkolókat - vélekedett a politikus.

- Egy normális demokráciában a parlamenti őrségre sem lenne szükség – mondta Szél Bernadett. Az LMP társelnöke szerint a rendőrségnek kellene védeni a parlamentet. - A sokkoló használatához olyan feltételek kellenének, ami egészen brutális lenne, tehát mondjuk egy képviselő arra vetemedne, hogy élet ellen támad, vagy valamilyen vagyonellenes cselekményre ragadtatja magát, az elmúlt 25 évben ilyen nem volt. Én ezt úgy értékelem, hogy egy erőfitogtatás Kövér László részéről.

- Úgy tűnik Kövér Lászlót sokkolta, hogy a parlamentbe szeretnének emberek bejutni – mondta Varju László. - Én azt gondolom, hogy amit ő így elkövetett, és ilyen eszközök beszerzése teljesen indokolatlan és felelőtlen és teljesen felesleges kiadás - mondta a DK-s politikus.

Tordai Bence szerint Amerikában többen is meghaltak ilyen sokkolóktól, az ORFK pedig pont azért nem engedélyezte korábban, mert veszélyesnek találta.

- Tulajdonképpen a történelmet ismerve az nem meglepő, hogy a végét érző rendszer igyekszik felfegyverkezni és értjük a fideszesek félelmét, bár azt üzenjük nekik, hogy nem a parlament épületében kell nekik tartaniuk valamitől, hanem hogyha kimennek a nép közé - vélekedett Tordai Bence, a PM szóvivője.

- Túllőttek a célon – állítja Szelényi Zsuzsanna. Szerinte az elmúlt 25 évben semmi olyan nem történt a parlamentben, ami indokolná a sokkolók vásárlását. - Teljes értetlenséggel figyelem, hogy mi történik ezen a szinten. Attól tartok, hogy Magyarország a népszerűségvesztés nyomása alatt egyre inkább rendőrállam szeretne majd lenni. Ez az eset mindenképp valami ilyesmit sugall - magyarázta az Együtt politikusa.

Az Országgyűlés Hivatala közleményében az ATV.hu cikke szerint azt írta: a nemzetközi trendeket követve rendszeresítik a sokkolókat, így előtérbe kerülnek a nem halálos eszközök. Bár, már tavaly decemberben megvették és csak a kiképzés után szerelik fel az őröket.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.