Három nap alatt nagyot fordult a világ...

Mégiscsak díszdoktor lesz a Debreceni Egyetemen Mocsai Lajos.
 
 

Három nap alatt nagyot fordult a világ...

Mégiscsak díszdoktor lesz a Debreceni Egyetemen Mocsai Lajos.
 
 
 
 
 

Három nap alatt nagyot fordult a világ...

Mégiscsak díszdoktor lesz a Debreceni Egyetemen Mocsai Lajos.

Három nap nem a világ - tartja a mondás. Vannak azonban kivételek, s erre kiváló példa, ami a civis városban megesett. Hiszen június 22-én még a következő címekkel kezdődtek a híradások: Mocsai Lajos díszdoktorijától kinyílt a bicska a professzorok zsebében (Index), Kitört a botrány Mocsai Lajos miatt (Sport24), Felháborította a Debreceni Egyetem professzorait Mocsai Lajos díszdoktori jelölése (vs.hu). Egy nappal később: Leszavazták Mocsai Lajos diszdoktori jelölését (ATV), majd 24-én: Mocsai helybe ment a pofonért (sztárklikk). És végül 25-én aztán csattant a poén az Origón (is): Mocsai a Debreceni Egyetem díszdoktora lesz!

Köztudott, hogy Mocsai Lajos - az egykori válogatott kézilabda játékos, majd kitűnő szakember - szép sikerekkel egyaránt vezette a magyar női és a férfi válogatottat Európa- és világbajnokságokon, valamint olimpián. Eredményes volt különböző (hazai és német) női és férfi klubcsapatokkal. Előadásokat tartott vállalkozói körökben, december óta pedig a Testnevelési Egyetem rektora. Számtalan - a sportág életében - fontos szakmai publikáció szerzője.

Akkor mégis mi válthatta ki azt az ellenérzést, ami a különböző sajtóorgánumokban egyértelműen visszatükröződött? Mi okozhatta azt, hogy az egyetem tekintélyes tudományos munkássággal bíró tudósai, professzorai és tanszékvezetői a tavaly a Testnevelési Egyetem rektorává kinevezett kézilabdaedző jelölését az első körben megvétózták? Hiszen a Népszabadság információi szerint végül egyetlen támogató voksot kapott, míg kilencen vagy ellene szavaztak, vagy tartózkodtak.

Az okok sokrétűek lehetnek.

Az ellenzők közül többen joggal arra hivatkoz(hat)tak: már tavaly decemberben a T E rektorává történő kinevezése is "formabontó" körülmények között történt. Ugyanis ehhez szükség volt a felsőoktatási törvény módosítására, hiszen korábban csak egyetemi tanár státussal lehetett betölteni a rektori posztot. S bár Mocsai Lajos 36 éve tanít a TF-en, csak docensi fokozattal rendelkezik...

A kronológiai visszatekintés azonban némi "hátszél" segítségét sejteti. A rangos kézilabda múlt tulajdonosa 2014. augusztusának végén nem kis meglepetést keltve váratlanul felállt a sokszoros bajnok MKB-MVM Veszprém KC kispadjáról. November elején pedig bejelentette: pályázik a Testnevelési Egyetem rektori cimére. Áder János köztársasági elnök december 19-én "áldását" adta és aláírta a kinevezést. Ezt követően kiderült, hogy - tervei szerint - jelentősen bővül az intézményben az oktatói létszám, illetve nagyszabású beruházások következnek. Korszerű létesítmények készülnek a budai hegyvidéken és a Duna-parton. Ami természetesen együttjár majd a világszinvonalú oktatással-képzéssel. Időközben a Magyar Kézilabda Szövetség élén is változás következett be. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere került döntési helyzetbe, aki azonnal tiszteletbeli elnöknek javasolta Mocsai Lajost.

Mindezek után jött a bejelentés, miszerint Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora díszdoktori avatásra tett javaslatot. Ekkor robbant az első bomba. A véleményező testületként eljáró doktori és habilitációs tanács nagy többséggel leszavazta az előterjesztést. Mert (a Népszabadság cikke szerint) az előterjesztés bizony nem maradt visszhang nélkül. Óriási felháborodást keltett az egyetem tekintélyes tudományos munkássággal bíró, szavazásra jogosult illetékesei között, ahogy a tavaly, vitatott körülmények között a Testnevelési Egyetem rektorává kinevezett kézilabdaedzőt felterjesztették.

Június 25-én azonban alapvetően megváltozott a helyzet. Borbély Attila egyetemi tanár egyéni előterjesztése következtében ugyanis újra tárgyalták a díszdoktori javaslatot és láss csodát: bár a doktori és habilitációs tanács korábban elutasította az előterjesztést, a rektori tanács viszont egyhangúlag támogatta. A Dehir cikke szerint "a szavazás nyílt volt, így egyetlen rektorhelyettes vagy dékán sem merte megkockáztatni, hogy elveszíti a rektori vezetés bizalmát". A döntést végül ez a testület, a szenátus hozta meg, amely úgy határozott, hogy Mocsai Lajost kitüntetik a díszdoktori címmel. Amely nem egy doktori fokozat, hanem egy kitüntetés. Akit ezzel elismernek, csak a díszdoktori címet viselheti, a doktori fokozat (PhD) viseléséhez meg kell szereznie az ehhez szükséges végzettséget.

Csak a tárgyilagosság végett: Mocsai Lajos korábban együttműködési szerződést kezdeményezett a TE és a DE között. Nyilván ez lehetett a kezdeményezés (egyik...) oka. S mivel nincs deffiniálva a cím odaítésének lehetősége, ezért kerül(hetet)t erre sor. A bökkenő csak az, hogy a két fórum miért döntött ennyire egymásnak ellentmondóan? Mi történt a kulisszák mögött ebben a három napban?

Azaz: három nap alatt mégiscsak nagyot fordulhat a világ! És most már csak az a kérdés, hogy ez furfangos kiskapu a továbbiakban hány egykori sportoló, sportvezető előtt nyitja meg a doktori cím megszerzésének az útját?

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.