Rossz döntés a paksi atomerőmű bővítése

Kemény kritika az Orbán-kormány gigaprojektjének.
 
 

Rossz döntés a paksi atomerőmű bővítése

Kemény kritika az Orbán-kormány gigaprojektjének.
 
 
 
 
 

Rossz döntés a paksi atomerőmű bővítése

Kemény kritika az Orbán-kormány gigaprojektjének.

- Nem az a kérdés, hogy melyik ország nukleáris technológiája jó, hanem az, hogy ha előre tekintünk 50-60 évre, akkor szabad-e ilyen mértékben erre építeni egy ország villamosenergia rendszerét – mondta el a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában az energetikai szakértő.

A Staféta rovat ezen a héten Paks 2-vel foglalkozik. A vitaindítóban Felsmann Balázs, a Corvinus Egyetem munkatársa arról beszélt, hogy egyre inkább úgy tűnik, hogy a versenyképességet tekintve nem jó döntés a Paks 2 beruházás.

Régi anyagokból dolgoztak, mikor 2014. február 6-án megszavazta a parlament a paksi bővítést – ezt mondja a szakember, kikerülve a kérdést, hogy politikai döntést hozott-e a kormány. Szerinte ez lehet az oka annak, hogy az energiakereslet csökkenése és az új, költséghatékonyabb technológiák használata ellenére mégis elindult a paksi bővítés.

Mint felidézte: Paks 2 már 2009-ben benne volt a levegőben. Az akkori kormány elfogadott egy határozatot, miszerint el kell készíteni egy a paksi erőmű pótlására szóló hatástanulmányait. De akkor még arról volt szó, hogy a kifutó Paks 1 blokkok helyébe lép és nemzetközi tenderen választják ki, hogy ki végezheti a kivitelezést.

Akkor még úgy tűnhetett, hogy a nukleáris technológia nem lesz megkerülhető hosszú távon, hiszen az akkori áramtermelésünk 30 százalékát Paks adta, és nem látszott más olyan technológia, ami ezt költséghatékonyan kiválthatta volna.

Csakhogy azóta nagyot fordult a világ. A szél és nap révén hasznosított villamosenergia élettartamköltségeit tekintve jobbak, mint a nukleáris technológia.

- Ráadásul csökken az energiafelhasználás. Ez a technológia fejlődésének köszönhető, pl. LED-technológia. Így egyre kevésbé tűnik rentábilisnak a Paks 2 beruházás – mondta a 168 ÓO információja szerint Felsmann Balázs a Klubrádióban.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.