Lecsúsztunk a dobogóról a V4-ek versenyében

Hazánknál gyengébben csak Horvátország, Ukrajna és Szerbia teljesített a régióban.
 
 

Lecsúsztunk a dobogóról a V4-ek versenyében

Hazánknál gyengébben csak Horvátország, Ukrajna és Szerbia teljesített a régióban.
 
 
 
 
 

Lecsúsztunk a dobogóról a V4-ek versenyében

Hazánknál gyengébben csak Horvátország, Ukrajna és Szerbia teljesített a régióban.

A Világgazdasági Fórum (WEF) éves globális versenyképességi jelentése szerint a 138 vizsgált országból Magyarország a 69. helyen áll. Az első három helyen továbbra is Svájc, Singapur és az Amerikai Egyesült Államok állnak. A visegrádi országok versenyében hazánk nem fért fel a dobogóra. Az NGM máshol látja a probléma gyökerét.

A kutatásban közreműködő Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet összefoglalója szerint Magyarország 6 helyet rontott a globális versenyképességi ranglistán, így a világ 69. legversenyképesebb gazdasága, az Európai Unión belül pedig csupán a 25. Az ország versenyképességi pontszáma 4,2, ami az eddigi legrosszabb eredmény.

Hollandia a 4. helyről taszította le Németországot, míg a környező országok közül Ausztria négy helyet javítva a 19., Szlovénia az 56., Románia kilenc helyet rontva a 62., míg Szlovákia két hellyel feljebb lépve a 65.

Hazánknál gyengébben az ATV.hu cikke szerint csak Horvátország, Ukrajna és Szerbia teljesített a régióban.

Az éves riportban olyan mutatók határozzák meg a rangsort, mint a hatékonyságot elősegítő faktorok, az innováció és igényesség faktor, az intézményrendszer, infrastruktúra fejlettsége és hatékonysága, a makro ökonómia környezet, az egészség és az alapoktatás, vagy éppen a különféle piacok fejlettsége, hatékonysága és mérete.

A nemzetgazdasági tárca reagálásában kiemelte: a WEF rangsorában annak ellenére romlást mutat a magyar gazdaság versenyképessége, hogy "a magyar gazdaság teljesítményére vonatkozó statisztikai adatok folyamatosan javulnak, a növekedés dinamikus", 2010 óta több mint 600 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben egyensúlyba került a költségvetés és folyamatosan csökken az államadósság.

Az NGM közölte: a WEF rangsora nagyrészt szubjektív gazdaságstatisztikai adatokon, a megkérdezett vállalatvezetők véleményén alapuló indikátorokon alapul. Az NGM tudomása szerint csak néhány tucat vállalatvezető vett részt a WEF felmérésében, vagyis a rangsor nagyobb részben a megkérdezett néhány tucat vállalatvezető szubjektív véleményét tükrözi, ami az egész felmérést és a rangsort is torzítja.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.