"Mossuk le a gyalázatot!"

Az ellenzéki együttműködésről ötleteltek a pártok a Blahán.
 
 

"Mossuk le a gyalázatot!"

Az ellenzéki együttműködésről ötleteltek a pártok a Blahán.
 
 
 
 
 

"Mossuk le a gyalázatot!"

Az ellenzéki együttműködésről ötleteltek a pártok a Blahán.

A Blaha Lujza téri közös ellenzéki tüntetésen a pártok vezetői már a 2018-as választási összefogásról beszéltek. A tüntetésen néhány ezren vettek részt.

A "Mossuk le a gyalázatot! - Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért" címmel meghirdetett ellenzéki rendezvényen a Blaha Lujza térnél néhány ezren vettek részt. A demonstrációt magánszemélyek szervezték, de az ellenzéki pártok is részt vettek a demonstráción.

Tóth Krisztina költőnő, aki ritkán szólal fel politikai rendezvényen azt mondta, amikor az ember rosszul érzi magát, akkor szólni kell. Azt is hozzátette, ha nem fogunk össze, "akkor mérges kicsi pattanássá zsugorodunk Európa fenekén." Tóth Krisztina felidézte a nyugdíjpénztári pénzek lenyúlását és a netadó bevezetésének kísérletét is beszédében. Galkó Balázs színművész Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét szavalta el.

Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője az összefogást szorgalmazta, mint modnta, 500 nap van hátra az új választásokig, de még mindig sokan arról beszélnek, hogy miért vállalhatatlan a másik.

- Ezt az őrületet meg kell állítani, hogy megállíthassuk azokat, akik az örök életre rendezkedtek be - mondta, amire nagy tapsot kapott. - Orbán tökéletesíti a diktatúráját, mi ezzel a diktátorral állunk szembe - tette hozzá, majd közölte, nem egyszerűen kormányt kell váltani, hanem az Orbán-kormányt az utolsó vadhajtásig el kell takarítani, MNB-elnököstül, Habonyostul, Polt Péterestül, művészeti akadémiástól.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke arról beszélt, hogy milyen ország az, amelyet lájkolni lehetne: szabadság, működő egészségügy és jó oktatás lenne benne. Azt mondta, a kormány tagjai nem Nagy Imre, hanem Rákosi Mátyás örökösei, és ha így folytatják, oroszbarát emigrációban fejezik be pályafutásukat.

- A probléma a kormány maga, a megoldás a változás - mondta, hozzátéve, hogy 2018-ban új együttműködést kalapálnak össze, civilek és pártok összefogásáról beszélt.

- Állítsatok át egy aktívat, győzzetek meg egy passzívat, és akkor meglesz a többség - szólt a tüntetőkhöz.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Blaha Lujza téri színpadon szidta az Orbán-kormányt, és egy tisztességes ország megteremtését ígérte. A volt kormányfőt nagyon megtapsolták, amikor azt mondta "a politikai poklok poklára kell küldeni" Orbán rendszerét. Gyurcsány is kitért az ellenzéki együttműködésre, mint mondta, a 2014-es tapasztalatból nem azt kell leszűrni, hogy nem kell együttműködni, csak meg kell tanulni a leckét. Függetlenül attól, hogy kinek mekkora a támogatottsága, nem tudjuk, hogy végülis kinek van igaza", ezért szerinte mindenkit az asztalhoz kell hívni, akik tisztességesek.

- Aki nincs Orbán ellen, az Orbánnal van. Aki megosztja az ellenzéket, aki sápítozik, egyrészt-másrészt mond, az Orbánnal van. Aki csak a pártját látja, nem érzi a kötelezettségiet, az alázatot, az Orbánnal van. Aki kifogást keres, elmúltnyolcévezik, aki gyurcsányozik, Orbánnal van - mondta Gyurcsány. 

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, jelenleg a Modern Magyarország (MoMa) nevű párt elnöke azzal nyitott a Blaha Lujza téri tüntetésen, hogy az ellenzéknek önmagában nincs ereje, a messiás nem jön el. Felszólította az ellenzéki újságírókat, hogy ne fanyalogjanak a baloldalon, hanem "harcoljanak a szabadságért." Ezután meghirdette az Orbán-rendszer leváltásának módját: 500 napra kell felhatalmazást kérni, majd kormányváltás után 500 nap alatt visszaállítják a demokráciát, szabadságot. Utána új választás kell, kényszerszövetség nélkül.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a PM társelnöke arról beszélt, hogy szerinte 2006. október 23-a a harmadik magyar köztársaság haláltusájának első napja volt. Az ország fele azt hitte, Orbán puccsot készít elő, a másik fele meg azt, hogy a rendőrség nem akarja megkülönböztetni a csőcseléket a békés tüntetőktől.

- A magam nevében mondom, sajnálom, hogy ez megtörténhetett - mondta a politikus a HVG.hu tudósítása szerint.

Karácsony azt mondta, sajnálja, hogy a 3. köztársaság politikusai sem voltak elég tisztességesek, de ennek ellenére nem kérdés, hogy az Orbán-rezsim züllöttebb, mint a korábbi kormányok, és aki egyenlőségjelet tesz közéjük, az hazudik.

A rendezvény ötletgazdájaként felkonferált Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke szerint a népszavazás eredménytelensége megmutatta, hogy Magyarország nem kér a diktatúrából, a hülyítésből, a korrupcióból, nem akar orosz gyarmat lenni, hanem az EU teljes jogú, büszke tagja, nyitott, gazdag, szolidáris ország akar lenni.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.