Az egész ország szavazzon?

Nem lesz népszavazás Budapesten a budapesti olimpiáról.
 
 

Az egész ország szavazzon?

Nem lesz népszavazás Budapesten a budapesti olimpiáról.
 
 
 
 
 

Az egész ország szavazzon?

Nem lesz népszavazás Budapesten a budapesti olimpiáról.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?"

Így szólt a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) által hitelesített kérdés, amelyet október 6-án hitelesített az FVB, és október 20-án emelkedett jogerőre. Innentől számítva 30 nap lett volna összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírást, de a kezdeményezők nem vették át az aláírásgyűjtő íveket, így nem lesz referendum Budapesten - tájékoztatta az FVB az MTI-t. 

A népszavazást magánszemélyként kezdeményező Erdélyi Katalin azt mondta az Indexnek, hogy két ok miatt sem vette át az íveket.

- Egyrészt a jogerőre emelkedésről egy aznap feladott levélben értesítettek, amit mire kézhez kaptam, már eltelt kilenc nap a gyűjtésre rendelkező harminc napból. Másrészt a Kúria döntésére várunk, hogy engedélyezik-e az országos népszavazást, ugyanis mi szeretnénk minden állampolgárt megkérdezni - mondta Erdélyi, aki egyébként az Átlátszó újságírója. 

Budapest pályázatot adott be a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. A költségeket 774 milliárd forintra becsülték.

Erdélyi szeptember 6-án benyújtott másik országos népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október 5-én nem hitelesítette. Az a kérdés úgy szólt, hogy: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?"

Az NVB testülete akkor 9:2 arányban úgy döntött, hogy a kérdés azért nem hitelesíthető, mert a törvény hatályon kívül helyezése az Országgyűlés hatáskörébe tartozó szervezetalakítási kérdést érint, a már létrehozott és létrehozandó szervezetek tekintetében. A kérdés emellett az NVB szerint nem felel meg a választópolgári egyértelműségnek sem, mert azt a hamis látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása a pályázat visszavonását jelentené.

De még nem dőlt el teljesen, hogy lehet-e országos népszavazás az esetleges olimpiarendezésről, a végső szót az index.hu információi szerint a Kúria fogja kimondani a kérdésben

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.