Egyenlő, igazságosabb és felemelkedő Magyarország

Botka László az évértékelőn elmondta, milyen Magyarországot szeretne.
 
 

Egyenlő, igazságosabb és felemelkedő Magyarország

Botka László az évértékelőn elmondta, milyen Magyarországot szeretne.
 
 
 
 
 

Egyenlő, igazságosabb és felemelkedő Magyarország

Botka László az évértékelőn elmondta, milyen Magyarországot szeretne.

Az egyenlő, igazságosabb és felemelkedő Magyarország megvalósítását nevezte leghatározottabb céljának Botka László, Szeged szocialista polgármestere szombaton Budapesten.

Az MSZP elnöksége által miniszterelnök-jelöltnek javasolt politikus azt mondta, Magyarország változásért kiált, a szavazók többsége gyökeres változást akar. Azt akarják, hogy olyan vezetők vegyék át az ország irányítását, akik nem taposnak a kisemberek fejére és kihúzzák Magyarországot a gödörből, akiknek elveik vannak és az erkölcsi iránytűjüket nem a pénz mozgatja - számolt be az MTI.

- Akik nem istenítik a Horthy-rendszert, de nem akarják visszacsempészni a Kádár-rendszert sem, akik nem kérnek a 2010 előtti kormányok önpusztító politikájából, de a 2010 utáni éra arroganciájából és legfőképp urizálásából sem - sorolta tovább a szocialista politikus a megítélése szerint a választók többségének elvárását a Szabad Sajtó Alapítvány rendezvényén.

A legnagyobb árulást Orbán Viktor azzal követte el, hogy szembefordult saját ígéreteivel, és nem a magyarok érdekében politizál. Ezt igazolja, hogy 2010 óta a társadalom legszegényebb és leggazdagabb rétege között nyolcszorosára nőttek a jövedelemkülönbségek, a kisnyugdíjasok többsége szó szerint nyomorog, a kétkezi munkások máról holnapra tengődnek.

- Botka László szerint az Orbán-kormány legnagyobb bűne, hogy több mint félmillió magyarnak el kellett hagynia az országot a megélhetése érdekében. A társadalom nem erre adott felhatalmazást a Fidesznek 2010-ben és 2014-ben sem - mondta. A politikus közölte, igazi baloldali fordulatra van szükség, olyan jövőképre, amelyben központi helye van a társadalom eddigi veszteseinek, a középosztálynak és a szegényeknek.

- Azoknak a nagyvállalatoknak és oligarcháknak, amelyek és akik az elmúlt 27 évben az állampolgárok rovására halmozták fel vagyonukat, tágra kell nyitniuk a pénztárcájukat, és a társadalmi igazságérzetnek megfelelően kell kivenniük részüket a közteherviselésből - vélte a szocialista városvezető.

Botka László azt mondta, az új baloldalnak kormányra kerülve első dolga lesz elindítani az egészségügy rendbetételét: megállítják az egészségügyi dolgozók elvándorlását, lerövidítik és átláthatóvá teszik a várólistákat.

Az oktatásról közölte, a társadalmi felemelkedés legjobb útja a modern, piacképes ismereteket nyújtó, lexikális ismeretek halmozása helyett a kreativitást, önállóságot és együttműködést serkentő, és legfőképpen nem szegregált oktatás.

Az állami szintre emelt korrupció megzabolázásával, a politikával egybenőtt oligarchák megállításával és következetes megadóztatásával jut elegendő forrás ezekre a területekre.

- Az urizálásnak véget vetünk. A korrupt politikusokat elzavarjuk - mondta, megjegyezve, hogy skandináv mintára mindenki adóbevallása nyilvános és megismerhető lesz, aki pedig állami közbeszerzésen indul, vagyonnyilatkozatot kell tennie. Jelezte azt is, hogy a százmilliós villák vagy több tízmilliós autók tulajdonosai számíthatnak a különadóra. Kitért arra, hogy megvizsgálják a feltétel nélküli családi alapjövedelem bevezetésének lehetőségét.

A politikus be akarja temetni az árkot, amely jobb- és baloldal, a nemzeti konzervatív és a liberális felfogás hívei között van. Elmondta, tagadják a Fidesz-kormány által kiépített "kasztrendszert", a társadalom minden tagját értékesnek tartják. Szavai szerint "úgyis jó hazafiak lehetünk, ha nem gyűlöljük embertársainkat, szomszédjainkat, az idegeneket, a fogyatékosokat, a kisebbségeket, és szóba állunk a másik párthoz csatlakozó, más világnézetet valló honfitársainkkal".

Botka László azt ígérte, soha többé nem hagyják választóikat cserben és nem kötnek szövetséget a Jobbikkal, hiába öntötte le magát az ellenzéki párt vezére "nyolcvan kiló cukormázzal".

Szólt arról, hogy a demokratikus oldal pártjainak "a hamvaiból kell újraéleszteniük" a választók bizalmát. Rögzítette, hogy minden demokrata szavazóra szükségük van, de nem minden politikusra.

- Azok, akik tehertételt jelentenek, akik már eljátszották az esélyüket és a szavazók bizalmát, vonuljanak hátra - jelentette ki a Napi.hu cikke szerint.

Az elmúlt hetek ellenzéki tárgyalásairól azt mondta, a közös lista, a legtöbb szavazat megszerzésére képes 106 helyi jelölt kiválasztásáról és a közös, új baloldali programról nem az ő feltételei, hanem a győzelem legfontosabb építőkövei. Közölte, minden javaslatra, minden jelöltre és programpontra nyitott, amely Orbán leváltásához vezet.

Botka László szerint 2018-ban az állhat ki a választók elé hiteles programmal, aki levonta ezt a következtetést a 2002 és 2010 közötti baloldali-liberális kormányzás balfogásaiból.

- Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak, és érdemes visszavonulót fújnia" - hangoztatta. Aki pedig becsapta őket, és a gázszerelőjét Harley Davidsonra ültette, hogy a médiabirodalma, a szállodabirodalma és az adriai jachtja között gyorsabban furikázhasson, annak távoznia kell a hatalomból.

Véleménye szerint Magyarországon csak akkor jön el a konszolidáció és a béke ideje, ha az ország két legmegosztóbb politikusa, a bal- és a jobboldal gyűlölve szeretett ikonjai végre kikerülnek a politika szentélyéből.

Bírálta a magyar-orosz kapcsolatokat is. Úgy fogalmazott: az a fiatal demokrata, aki mártírhalált halt miniszterelnökünk, Nagy Imre újratemetésén - egy egész ország tiszteletét kivívva - olyan határozottan szólította fel távozásra az oroszokat, most "jó pénzért visszacsempészte őket a spájzba".

Molnár Gyula, az MSZP elnöke elmondta, bármikor legyen a választás, készen állnak.

- A Fidesz leváltható, Magyarország megjavítható - hangoztatta. Közölte, győzni akarnak, ezért meg fognak állapodni azokkal a pártokkal, amelyekkel lehet. - Mi győzelemre készülünk, BL-döntőt akarunk - fogalmazott, jelezve, hogy ez most Botka Lászlót jelenti.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.