"Majtényi László a választás erkölcsi győztese"

A volt ombudsman az ellene folyó gyűlöletkampány ellenére vállalta, hogy a köztársaság értékeit képviseli.
 
 

"Majtényi László a választás erkölcsi győztese"

A volt ombudsman az ellene folyó gyűlöletkampány ellenére vállalta, hogy a köztársaság értékeit képviseli.
 
 
 
 
 

"Majtényi László a választás erkölcsi győztese"

A volt ombudsman az ellene folyó gyűlöletkampány ellenére vállalta, hogy a köztársaság értékeit képviseli.

Legalábbis a Párbeszéd Magyarországért – és jó pár ezer ember - véleménye szerint. Hétfőn újabb öt évre köztársasági elnökké választotta Áder Jánost az Országgyűlés. A Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott a titkos voksoláson. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra 39-en szavaztak.

A párt társelnökei az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, hogy a volt ombudsman az ellene folyó gyűlöletkampány ellenére vállalta, hogy a köztársaság értékeit képviseli, miközben az újraválasztott Áder János parlamenti beszédében “Schmitt Pál-i mélységekbe süllyedt”. Szabó Tímea és Karácsony Gergely Áder Jánost bírálva úgy fogalmaztak: az újraválasztott államfő egyetlen szóval sem tett utalást a megtépázott demokrácia helyzetére, a mélyülő szegénységre vagy a korrupcióra, miközben nem beszélt azokról “az aljas, a kormánypárt által erőszakkal meghozott törvényekről, amelyeket egy hang nélkül aláírt”. Szavaik szerint ezek közé tartozik a sajtószabadság “ellehetetlenítése”, a paksi beruházások titkosítása vagy a választási rendszer további szétzúzása.

"Majtényi László olyan jelölt volt, aki már korábban is bizonyította: maximálisan kiáll a korrupció felszámolása, a demokrácia és a béke, a nemzet egységének megteremtése mellett, miközben programjában szerepelt a szegénység, az egyenlőtlenségek felszámolása, a jólét megteremtése" – összegeztek.

Az LMP társelnöke sem Áder János eddigi tevékenységében, sem az államfő újraválasztása előtt elmondott programbeszédében nem talált olyan elemet, amelyre reagálni lehetne, Hadházy Ákos ugyanakkor az alulmaradt ellenzéki jelöltről szólva azt mondta: Majtényi László megmutatta, hogy igazi államfője is lehetne Magyarországnak.  Az LMP politikusa hétfőn sajtótájékoztatón értékelte a lezajlott államfőválasztást, reményt adónak ítélve Majtényi László programbeszédét, amely számára azt mutatta meg: elképzelésekkel, véleménnyel is lehet valaki államfő. Hozzátette:

- Majtényi László beszéde mutatta meg, hogy a köztársasági elnöknek igenis van mozgástere, beszédeinek lehetne súlya, törvények megalkotását kezdeményezhetné vagy akár népszavazást is – fűzte hozzá.  Ez utóbbiról megjegyezte: Ha Áder Jánosnak nemcsak szavakban lenne fontos a környezetvédelem vagy a nemzet egysége, akkor a paksi beruházás ügyében neki elsőként kellett volna népszavazást kezdeményeznie.

Sikertörténetnek nevezte a jelölése óta eltelt két és fél hónapot a civilek és baloldali ellenzéki pártok által támogatott, de az államfőválasztáson Áder Jánossal szemben alulmaradó Majtényi László. A volt ombudsman közölte, március 15-én még részt vesz egy demonstráción, de nincsenek politikai ambíciói. A parlamenti szavazást követő sajtótájékoztatóján Majtényi László elmondta, az eredmény kihirdetését követően gratulált Áder Jánosnak, akinek “az elsőnél sokkal sikeresebb” második ciklust kíván.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egykori elnöke, miután a huppa.hu információi szerint köszönetet mondott az őt támogatóknak, egy rendkívüli sikertörténetről beszélt. Amikor elkezdték, “egy lyukas kétfillérest” nem adott volna azért, hogy köztársaságielnök-jelöltté válik – indokolt. Hozzátette, hogy a rendszerváltozás óta nem volt példa olyan összefogásra az “alkotmányhű” pártok között, mint most, amikor őt támogatva felsorakoztak. Kérdésre válaszolva azt mondta, az őt jelölő pártok közötti további együttműködés nem az ő személyén múlik, és nem hiszi, hogy annak ő feltétlenül központi szereplője lenne. Meggyőződésének adott hangot, hogy az őt támogató politikusok “valószínűleg hideg fejjel kiszámolták”, hogy ennek az együttműködésnek milyen politikai vagy társadalmi haszna lehet és a jövőben feltehetően hasonló megfontolások alapján hoznak majd döntéseket.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.