„A vörös csillag csak ürügy”

...politikai showműsor zajlik, amiben az ellenség – legalábbis ezen a színtéren – nem tud visszaütni...
 
 

„A vörös csillag csak ürügy”

...politikai showműsor zajlik, amiben az ellenség – legalábbis ezen a színtéren – nem tud visszaütni...
 
 
 
 
 

„A vörös csillag csak ürügy”

...politikai showműsor zajlik, amiben az ellenség – legalábbis ezen a színtéren – nem tud visszaütni...

Nem használhatná a termékein a vörös csillagot a Heineken egy fideszes törvényjavaslat szerint. A legfontosabb kérdéseket, például hogy mire számíthat Magyarország az Uniótól egy ilyen szabályozás esetén, vagy hogy miről is szólhat valójában ez az intézkedés, az ATV A nap híre című műsorának vendégei igyekeztek megválaszolni.

Magyar Gábor ügyvéd szerint a magyar állam naponta akár több tízezer eurós kártérítést is fizethet, ha egy a Heineken által a magyar, vagy legvégső esetben a luxemburgi Európai Bíróságon indított kártérítési perben számára kedvezőtlen ítélet születik. A jogász rámutatott, miután a „szolgáltatás-nyújtást potenciálisan korlátozó” tagállami intézkedésről van szó, a kormány köteles bejelentenie az Európai Bizottságnak a szabályozás bevezetését, amelyet egyébként három hónapig, vagyis amíg a bizottsági állásfoglalás meg nem születik a jogszabállyal kapcsolatban, nem léptethetnek hatályba. Magyar Gábor azt is elmondta, szerinte a vörös csillag és a Csíki Sör megvédése is csupán ürügy, a törvényjavaslat ugyanis amellett, hogy az erdélyi szavazóknak tett gesztus, valójában a magyar sörpiac újraszabályozását, újraosztását célozza.

Lendvai Ildikó a legfőbb motivációt inkább a szavazatszerzésben látja, az MSZP volt elnöke szerint ugyanis a Fidesznek itthon már egyre kevesebb a támogatója, ezért ezzel a lépéssel most az erdélyi szavazókat próbálja megszólítani. A szabadságharcos hős szerepében való tetszelgés és a kommunistázás mellett persze a pénz is fontos tényező, az a kitétel ugyanis, hogy a kormány indokolt esetben felmentést adhat a szabályozás alól, Lendvai szerint nem jelent mást, mint hogy a kormány felmentheti a Heinekent a vörös csillag tilalma alól, ha ezért hajlandó eleget fizetni.

Niedermüller Péter DK-s EP-képviselő szerint egy tragikomikus színházi jelenetnek lehetünk tanúi, miközben megfeledkeznek arról, hogy ezzel a lépéssel több száz magyar munkahelyet veszélyeztetnek. Niedermüller szerint több mint felelőtlenség, politikai dilettantizmus, hogy a kormány minden alkalommal az adófizetőkkel fizetteti meg a Brüsszelben kapott pofonok árát. Lendvai Ildikó is úgy látja, ismét a jogok sárba tiprása, a „nemzeti hőzöngés” és a sérelmi politizálás folyik az emberek kárára.

Ahogy az előző választásokon, úgy most is bejöhet a kormánynak a szabadságharcos retorika – ezt már Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója mondta a műsorban. Az elemző szerint politikai showműsor zajlik, amiben az ellenség – legalábbis ezen a színtéren – nem tud visszaütni, a Fidesz pedig megszólíthatja és az antikommunizmus gondolatával egybe kovácsolhatja a szavazóbázisát és akár a Jobbiktól is elvihet szavazókat. Eközben folyamatosan ők lehetnek napirenden, és nem arról szólnak a hírek, hogy például Botka László hol tart az országjárásán – tette hozzá Pulai, aki szerint a Fidesz gond nélkül végig fogja vinni az ügyet, ha úgy látja, hogy ez számára politikailag kifizetődő.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.