Helyretette Balogot az Oktatói Hálózat

"...még a magyar alaptörvény is kimondja, hogy tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni."
 
 

Helyretette Balogot az Oktatói Hálózat

"...még a magyar alaptörvény is kimondja, hogy tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni."
 
 
 
 
 

Helyretette Balogot az Oktatói Hálózat

"...még a magyar alaptörvény is kimondja, hogy tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni."

Két odavetett mondattal nem lehet érvényteleníteni a gender studies-t – írja állásfoglalásában az Oktatói Hálózat. Hozzáteszik: még a magyar alaptörvény is kimondja, hogy tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter nemrég nőnapi beszédet mondott a Magyar Nők Uniója nevű civil szervezet „Nőként élni jó!” című rendezvényén, a Magyar Tudományos Akadémián. A miniszter beszédében sommás véleményt fogalmazott meg a most induló, a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakról. Kijelentette:„…mi visszautasítjuk a társadalmi nemeket, mi a nemi szerepeket kutatjuk.”

A tanárok állásfoglalásukban azt írják: „Balog miniszter és szerzőtársai publikációiról még nem hallottunk ebben a témában, de nagy érdeklődéssel várjuk, hogy kutatási eredményeiket valamelyik hazai vagy nemzetközi tudományos folyóiratban közzé és megvitathatóvá tegyék. Balog Zoltánt egyelőre azonban nem tudósként, hanem miniszterként ismerjük. Olyan miniszterként, aki azt hiszi, két odavetett mondattal érvényteleníteni lehet egy a nemzetközi tudományos életben évtizedek óta elfogadott kutatási területet, amelyet több mint 900 egyetemen – köztük a legjobbakon – oktatnak a világban. Balog miniszter azt is hiszi, hogy csak egy kis kormányzati akarat kell ahhoz, hogy új tudományok keletkezzenek, amelyekre mindjárt egyetemi szakot is lehet alapozni – ilyen lenne a kormányzat által megálmodott családtudományi képzés – alkalmasint gyorsított akkreditációs folyamattal”.

„A tudományok történetéből sok olyan példát ismerünk, amikor politikusok erővel próbáltak érvényt szerezni dilettáns, politikai-ideológiai töltésű ötleteiknek a tudományban. Hatalmi erővel és korrupcióval természetesen ideig-óráig el lehet torzítani a tudomány és az egyetem belső világát, de hosszú távon nem lehet átrendezni azt. Hogy mi tudomány, és mi nem az, azt a világon mindenütt a tudományos közösség tagjai döntik el. Még a magyar alaptörvény is kimondja, hogy: ‘.. Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak.’ (Alaptörvény X. cikk/2.) Eredményes, kreatív tudomány nem létezhet kutatási szabadság nélkül, hatékony felsőoktatás nem létezhet egyetemi autonómia és független akkreditáció nélkül. Balog Zoltánnak és a Magyar Nők Uniójának pedig szíve joga, hogy azt gondolja: ‘Nőként élni jó!'” – zárul a közlemény a 168ÓO információi szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.