Még a fideszesek is nyilvánosságra hoznák az ügynökaktákat

Szinte nemzeti egység van: az összes párt szavazótábora inkább nyilvánosságpárti.
 
 

Még a fideszesek is nyilvánosságra hoznák az ügynökaktákat

Szinte nemzeti egység van: az összes párt szavazótábora inkább nyilvánosságpárti.
 
 
 
 
 

Még a fideszesek is nyilvánosságra hoznák az ügynökaktákat

Szinte nemzeti egység van: az összes párt szavazótábora inkább nyilvánosságpárti.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke egy korábbi, a 24.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy az ügynökakták nyilvánossága érdekében mozgósítani akarják a társadalmat.

Az ügynökakták kérdése egy sok hónapon, akár fél éven át tartó kezdeményezés lesz az országjárás és a szervezetépítés mellett. Lehet, hogy ez a téma eddig is a közbeszéd része volt, de van annak szimbolikája, hogy az 1989 környékén született nemzedék felnő, létrehoz egy politikai mozgalmat, és egyik első követelése az ügynökakták nyilvánossága. Főleg úgy, hogy a Fidesz és adott esetben a kormány soraiban is ott ülnek azok a döntéshozók, akiket zsarolni lehet a múltjukkal. Ez óriási nemzetbiztonsági kockázat.

A kérdés azóta újra a politikai napirend része lett, igaz, az LMP korábban tíznél is többször nyújtott be törvényjavaslatot az aktanyilvánosság reményében, mindhiába, és a Jobbik is folyamatosan ügynöközik, támadja vele Orbán Viktort és kormányát. Aprócska eredmény csak annyi lett, hogy a kabinet a történészek számára kutathatóvá készül tenni a kommunista időszak mágnesszalagokon tárolt titkosszolgálati anyagait – de csak a választások után.

A 24.hu megbízásából a Republikon Intézet egy ötfokú skálán mérte meg a pártok szavazóinak véleményét a kérdésben, a skála egyik végén az Egyáltalán nem támogatom, másik végén a Teljes mértékben támogatom válaszlehetőség szerepelt. Azt a kérdést tették fel, hogy "Ön támogatja-e az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát?"

A megkérdezettek – legyenek bármelyik párt szavazói – inkább a nyilvánosságra hozatal mellett vannak.

A fideszes 48 százaléka is így gondolja (27 százalék teljesen támogatja, 21 százalék inkább), a baloldali-liberális szavazók 68 százaléka nyilvánosság-párti (34 teljesen, másik 34 inkább). A Jobbik táborán belül a legmagasabb ez a szám, ott a nyilvánosság mellett 71 százalék szavazott (33 teljesen, 38 inkább erre hajlott).

(A kutatás 1000 fő személyes megkérdezésével készült, nem, kor, végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára nézve. Az adatfelvételre 2017. április 7-19. között került sor.)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.