"Rossz fényt vet a magyar viszonyokra a 100-as lista"

A modernkori Magyarország legmesésebb vagyongyarapodását tudhatja magáénak Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor jó barátja.
 
 

"Rossz fényt vet a magyar viszonyokra a 100-as lista"

A modernkori Magyarország legmesésebb vagyongyarapodását tudhatja magáénak Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor jó barátja.
 
 
 
 
 

"Rossz fényt vet a magyar viszonyokra a 100-as lista"

A modernkori Magyarország legmesésebb vagyongyarapodását tudhatja magáénak Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor jó barátja.

- Nagyon rossz fényt vet a magyar viszonyokra, hogy a leggazdagabb magyarok listáját végigtekintve az látszik: alapvetően a kormányhoz közeli emberek tudtak gyarapodni – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Bod Péter Ákos.

A modernkori Magyarország legmesésebb vagyongyarapodását tudhatja magáénak Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor jó barátja. Bod Péter Ákos szerint már az érdekes, hogy az elmúlt évben 25 százalékkal nőtt ennek a körnek a vagyona, miközben a magyar gazdaság 2 százalékkal nőtt reál értelemben, tehát „lehet látni, hogy gazdagabbak lettek a gazdagok”. Amivel nem lenne gond, ha e mögött a találmányok, újítások, valamint új piaci sikerek állnának. Hozzátette:

- Ez rossz fényt vet a magyar viszonyokra, mert ahogy végigböngésztem a listát (Napi.hu 2017-es gazdaglistája – szerk.) alapvetően kormányhoz közeli emberek tudtak nagyon meggazdagodni, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy ezek az emberek nem piaci alapon, hanem kormány-megbízásokból gazdagodtak meg.

A volt jegybankelnök úgy véli, az állami vezetőkhöz közeli emberek meggazdagodása felvethet etikai kérdéseket. Azt a kérdést is fel kell tenni, hogy vajon akkor is ilyen sikeresek lennének, ha nem helyezkednének közel a politikai elithez. Majd kiegészítette: a listát böngészve, egy halom cégnél ki lehet tapintani az összefüggést.

Arra pedig, hogy a CÖF több százmillió forintot kapott állami energia cégen, az MVM-en keresztül, azt nyilatkozta Bod Péter Ákos: rendben van, hogy egy civil szervezetnek politikai nézetrendszere van, de abból kényes, hogy kap-e kormányzati pénzt.

- Ha igen, „akkor az nem civil szervezet, hanem a kormányzatnak a kinyújtott keze” – tette hozzá. Azt is mondta ugyanakkor az állami vállalatokkal kapcsolatban, hogy speciális a helyzetük, de ügyelniük kell rá, hogy cégszerűen működjenek.

Az MKB-ügyhöz fűződően megjegyezte, hogy a bajorok elpártolásával lehetett tudni, hogy az Magyar Nemzeti Bank veszi át az intézményt, és akkor voltak olyan hírek, hogy visszavezetik a magánszektorba, tőzsdére viszik, ami áttekinthetőbb lenne, ahelyett, hogy stratégiai befektetőknek adják. Az MKB körül, a hírekből feltűnt indiai strómanról nem tud semmit, de a korábbi vezetőkről sem. Így felmerülhet a gyanú, hogy valóban lehetnek közöttük strómanok: nagyon jó, hogy olyan szervezetek vannak, melyek utánamennek a kényes ügyeknek, ezáltal téve megismerhető az eltitkolni vágyott részleteket – utalva ezzel a kitétellel a Transparency International Magyarország munkájára.

- Annak a Transparency-nek, aminek munkájában ezentúl ő is részt vesz, hiszen felügyelőbizottsági elnök lett – hangzott el először a nyilvánosság előtt. Majd kiemelte: sokáig latolgatta a kockázatot, tekintve, hogy egy megbélyegzett civil szervezetről van szó, de arra jutott, hogy vállalnia kell ezt a feladatot.

- Ahogy az idő telik, egyre fontosabbnak tartom az ilyen szervezetek működését – mondta – hozzátéve, hogy nem tekinti magát „Soros boy”-nak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.