"Itt az idő, hogy elzavarjuk a kormányt"

Tüntetés-hangulat uralkodott a Városligetben már délelőtt is, ahol minden a kormányváltásról szólt.
 
 

"Itt az idő, hogy elzavarjuk a kormányt"

Tüntetés-hangulat uralkodott a Városligetben már délelőtt is, ahol minden a kormányváltásról szólt.
 
 
 
 
 

"Itt az idő, hogy elzavarjuk a kormányt"

Tüntetés-hangulat uralkodott a Városligetben már délelőtt is, ahol minden a kormányváltásról szólt.

– Itt az idő, hogy elzavarjuk a kormányt! Itt az idő, hogy elzavarjuk azokat, akik megnyomorítják ezt az országot, akik ellopják a pénzünket, akik megnyomorítanak minket – mondta Botka László a Városligetben. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje az MSZP majálisán arról beszélt, hogy megélhetési minimum bevezetésére van szükség, esélyegyenlőségre, tisztességre, a melósok megbecsülésére.

Azt mondta, "Orbán országlásának legyen végre vége, szüntessük meg a nemzeti nyomor rendszerét!" Szeged polgármestere szerint a jelenlegi kormány nem a nép kormánya, nem becsüli meg a melósokat, magas ívben tesz a bérből és fizetésből élőkre.

- Baloldali fordulatra, baloldali kormányzásra van szükség – mondta. Botka szerint be kell vezetni a megélhetési minimumot, amelyre a magyar állam vállal garanciát mindenkinek, aki ledolgozta a magáét, és akinek legális bejelentett munkája van.

Ez alá nem lehet menni sem nyugdíjakban, sem fizetésekben – hangoztatta, egyúttal részleteiben is feltárta a Népszava szombati Szép Szó mellékletében is bemutatott munkaügyi programját, s beszélt adóterveiről is.

- Igenis fizessenek a gazdagok – jelentette ki, s elmondta: országjárása során rengeteg nyomorral találkozott, s az embereknek bizony joggal viszket a tenyerük, a változásra igenis van igény az országban.

Hasonlóképp beszélt Molnár Gyula is: a pártelnök szerint nincs idő, most kell kormányt váltani. Molnár elmondta: az orbáni kormányzás hét éve alatt szinte minden társadalmi csoport rosszul járt. Beszámolt az egy hónapos országjárásukról, azok tapasztalatairól, s levonta a konzekvenciát: a Fidesz leváltható, az ország megjavítható. Azt mondta: a Fidesz kormányzása kudarc, Orbán Viktor azonban megpróbálja másra fogni a kudarcot.

Őt követve Botka azt mondta: az oroszok, a tankok után az álomgyilkosok jöttek, így lettek a magyarok vesztesei a kétezres éveknek. "Nemcsak az álmainkat gyilkolták meg, de a jövőnket is felélték azok, akik állítólag a nép szolgálatára esküdtek fel. "Az álmaink a Fidesz kezében rémálommá váltak." Botka sorolta a lenyúlásokat, a korrupciós ügyeket, s úgy összegzett: "itt az idő, hogy elzavarjuk az álomgyilkosokat!" Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint elemi erejű a társadalmi ellenállás, a Fidesz nagyurai meg is rettentek ettől, nem véletlenül.

- Takarodjon a Fidesz, az életünkből és a magánéletünkből! - szólította fel a kormánypártot Botka. Szüntessük meg a nemzeti nyomor rendszerét, tegyünk igazságot! - mondta még, hozzátéve: szerinte igenis csökkenteni kell a vagyoni különbségeket, ha fel akarunk zárkózni, a Nyugathoz, a világ sikeres feléhez. - A jelenlegi kormány nem a nép kormánya, nem becsüli meg a melósokat, "magas ívben tesz" a bérből és fizetésből élőkre - fogalmazott.

A Városligetben a Népszava.hu tudósítása szerint több ezer ember hallgatta végig Botkát, az MSZP rendezvénye mellett több száz sátorban, lényegében minden ellenzéki párt gyűlést, május elseji ünnepséget tartott.

x

A munkavállalói jogokat visszakövetelő közös nyilatkozat mellett az öt nagy szakszervezeti tömörülés vezetése azzal is jelezte az összefogást, hogy együtt koszorúzták meg az 1890-es első munkásfelvonulás Városligetben felállított szakszervezeti emlékkövét tegnap.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és tagszervezetei, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (ÉSZT) és az Értelmiségi Szakszervezet egymás mellett állították fel sátraikat a Napozóréten, így a majális népes közönsége könnyen belehallgathatott a párhuzamosan futó politikai beszélgetésekbe. A közszféra meghívására az MSZP és az Együtt elnöke, a Jobbik munkavállalói programvezetője, a Liberálisok, az LMP és a Párbeszéd vezetői ismertették munkavállalói programjaikat, amelyek közt csak árnyalatnyi különbség van, és terveik egybecsengenek az érdekvédelmi szövetségek elvárásaival is.

Valamennyi ellenzéki párt egyetért abban, hogy új Munka törvénykönyv és új sztrájktörvény kell, mert a jelenlegi szabályok kiszolgáltatottá tették a dolgozókat. Az Országos Érdekegyeztető Tanács újraindítását is minden párt fontosnak tartotta, ahogy az adórendszer alacsony jövedelműeknek kedvező átalakítását és a korkedvezményes nyugdíj lehetőségének visszaállítását is. A MASZSZ-hoz tartozó szakszervezetek közben a DK elnökének kormányváltást sürgető szavait hallgathatták, majd Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt kéznyújtása következett: szövetséget és együttműködés kínált a szakszervezeteknek a párt új baloldali programjának megvalósításakor.

A Liga nem szervezett politikai programokat, de vezetői saját sátrukban beszélgettek az érdeklődőkkel, a Munkástanácsok pedig követve eddigi hagyományait, nem települt ki a Városligetbe.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.