Mire utal a Yandex-botrány?

Kész Zoltán szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány az érintettek felhatalmazása nélkül személyes adatokat ad át harmadik félnek.
 
 

Mire utal a Yandex-botrány?

Kész Zoltán szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány az érintettek felhatalmazása nélkül személyes adatokat ad át harmadik félnek.
 
 
 
 
 

Mire utal a Yandex-botrány?

Kész Zoltán szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány az érintettek felhatalmazása nélkül személyes adatokat ad át harmadik félnek.

A kormány tudatosan együttműködött az orosz Yandex céggel, amely Moszkvába továbbíthatta a nemzeti konzultációt kitöltők adatait. Ez abból a levélből derül ki, amelyet a Miniszterelnöki Kabinetiroda küldött válaszul Kész Zoltán független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

A veszprémi parlamenti képviselő április 12-én kelt írásbeli kérdésében kifejtette: „A kormány által kezdeményezett nemzeti konzultáció kérdőívének online változata olyan kódot tartalmazott, amely a Yandex nevű orosz cég szervereire küldte, ezen keresztül pedig valószínűleg az orosz titkosszolgálatok kezébe juttatta a kitöltők személyes adatait. Olyan személyes adatokról van szó, amelyeket az adatvédelmi nyilatkozat szerint a kormányzat harmadik fél számára nem adhatott volna ki, és amelyek szakértők szerint a jövő évi választások manipulálására is felhasználhatók lehetnek. Bár az információk szerint a szóban forgó kódot azóta eltávolították az oldalról, az eddig még nem derült ki, hány magyar állampolgár adatait küldhette el addig Moszkvának a kormány. Ha csak a gyanúja felmerül annak, hogy valóban az orosz titkosszolgálatok kezére kerültek ilyen információk, azt a lehető legnagyobb alapossággal és az emberek számára átlátható módon kell kivizsgálnia a hatóságoknak. Ezért feltétlenül szükséges, hogy a kormány hozza nyilvánosságra, hányan töltötték ki a nemzeti konzultáció online kérdőívét a Yandex kódjának eltávolításáig, és tervezik-e értesíteni az érintetteket arról, hogy a személyes adataikkal Vlagyimir Putyin titkosszolgálatai a jövőben visszaélhetnek?”

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszlevelében elismerte, hogy a kormányzat együttműködött a Yandexszel. Nemcsak elismerte, de védelmébe is vette a Kremllel jó kapcsolatokat ápoló vállalkozást. Megtévesztő módon azt is kijelentette, hogy a kormány egyeztetett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal, ami aligha felel meg a valóságnak, hiszen a hatóság vizsgálatot indított a botrány kirobbanását követően.

Kész Zoltán szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány az érintettek felhatalmazása nélkül személyes adatokat ad át harmadik félnek, és különösen aggasztó, hogy ez a harmadik fél a putyini Oroszország lehet. Hozzátette: ha a kódok legálisan futottak, miért távolították el azokat közvetlenül a lebukást követően? Az sem világos, hogy a fideszes képviselők miért hagyták el sietve a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülését, amelyet ezzel határozatképtelenné tettek éppen akkor, amikor ez az ügy került napirendre. Miért és milyen kapcsolata van a kormánynak a Putyin-rezsim által jól tartott Yandexszel? Más kormányzati honlapok is használják a Yandexet? Az orosz adatszerzési igény kielégítése hogyan egyeztethető össze hazánk NATO- és EU-tagságával?

A képviselő hangsúlyozta, nem mellébeszélésre, hanem a fenti kérdésekre adott egyenes válaszokra lenne szükség. Kész Zoltán szerint a Yandex-botrány arra utal, hogy az önmagát nemzetinek nevező Orbán-kormány a putyini Oroszország által támogatott szervezet, és külföldi érdekeket szolgál.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.