"Ez olyan állítás, amit bizonyítani kell!"

Orbánt és Gyurcsányt is a nemzetbiztonsági bizottság elé vinnék.
 
 

"Ez olyan állítás, amit bizonyítani kell!"

Orbánt és Gyurcsányt is a nemzetbiztonsági bizottság elé vinnék.
 
 
 
 
 

"Ez olyan állítás, amit bizonyítani kell!"

Orbánt és Gyurcsányt is a nemzetbiztonsági bizottság elé vinnék.

Az MSZP kezdeményezi, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága hallgassa meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt, korábbi kormányfőt – közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. A Fidesz úgy reagált: az MSZP-nek és Gyurcsánynak a belső háborúit egymás között kell rendeznie.

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető a kezdeményezést azzal indokolta: a volt miniszterelnök azzal vádolta meg a jelenlegi miniszterelnököt, hogy az orosz állam titkos információkkal zsarolja őt.

- Ez olyan állítás, amit bizonyítani kell, hiszen az ügy hatással van az ország szuverenitására – tette hozzá. - Ha ez az ügy „megáll”, akkor annak jogi következményekkel kell járnia a jelenlegi miniszterelnökre, de az állítást bizonyítani is kell – mondta.

Tóth Bertalan szerint Magyarországon és Európában is teljesen egyértelmű, hogy Oroszország különböző eszközökkel próbálja befolyásolni a nemzetállamok politikáját. Hozzátette: erre különböző eszközök vannak, például az álhírgyárak, és ezek ellen minden demokratikus államnak küzdeni kell.

Elmondta, Paks bővítésével az Orbán-kormány hosszú évtizedekre kiszolgáltatja Magyarországot, több ezer milliárdos orosz hitellel adósítja el az országot. Kitért arra, hogy 2018 után le kell állítani a beruházást és széles körű társadalmi vita után népszavazást kell tartani arról.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke azt mondta, a testület következő, szerdai ülésére meghívja a két politikust, de nemcsak tőlük várnak magyarázatot az ügyben, hanem a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatoktól is. Hangsúlyozta, az ügyet tisztázni kell, mert a nemzeti szuverenitás a legfontosabb érték, amiből nem lehet engedni.

- A magyar társadalomnak joga van megtudni, hogy az ország szuverenitása sérült-e – tette hozzá.

A bizottsági elnök szerint ha az ügyben nincsenek minősített információk, akkor a teljes magyar közéletet nyilvánosan kell tájékoztatni.

- Ebben az esetben nem a nemzetbiztonsági bizottság a hatásköre az ügy további vizsgálata – jegyezte meg az MTI híre szerint.

Kérdésre válaszolva Tóth Bertalan elmondta, az MSZP-frakció nem vesz részt az Országgyűlés hétfői ülésén, amelyen az újraválasztott Áder János köztársasági elnök ünnepélyesen esküt tesz. Indoklásként hozzátette: Áder János hozzájárult “az oktatás szabadsága elleni fideszes támadáshoz, ezért nem méltó köztársasági elnöknek”.

Ez a Fidesz ügye, a Fidesz pártkatonája fog esküt tenni – hangoztatta.

A Fidesz úgy reagált az elhangzottakra, hogy az MSZP és Gyurcsány rendezze a belső háborúit egymás között. Mint írták, azt javasolják, hogy Gyurcsány Ferencet a parlament egészségügyekkel foglalkozó bizottsága hallgassa meg, a szocialistákat pedig négyes metró-ügyben az ügyészség.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.