Letette az esküt Áder János, de hogy...

... közben az Országház előtti tüntetésen felolvasták, milyen törvényeket írt alá, hagyott jóvá egy szó nélkül.
 
 

Letette az esküt Áder János, de hogy...

... közben az Országház előtti tüntetésen felolvasták, milyen törvényeket írt alá, hagyott jóvá egy szó nélkül.
 
 
 
 
 

Letette az esküt Áder János, de hogy...

... közben az Országház előtti tüntetésen felolvasták, milyen törvényeket írt alá, hagyott jóvá egy szó nélkül.

Drámai mértékűnek nevezte a politikai közbeszéd állapotának romlását Áder János köztársasági elnök, ezért az 1867-es kiegyezést ajánlotta követendő történelmi példaként az újraválasztását követő ünnepélyes eskütétele alkalmából elmondott beszédében hétfőn az Országgyűlésben. Az elmúlt hónapok politikai közbeszédéről szólva úgy fogalmazott: meggyőződése, "ha így megy tovább, mindent lerombolunk abból, amit 1990 óta közösen felépítettünk. Mindent megkérdőjelezünk. Minden - akárcsak hallgatólagos - megállapodást semmibe veszünk. Minden határt átlépünk."

Hozzátette, ha van szándék arra, hogy ne így legyen, akkor az 1867-es kiegyezés olyan történelmi példa, "amiből erőt meríthetünk a cselekvéshez". Bár Kossuth, Széchenyi, Deák véleménye eltért bizonyos kérdésekben, az nem vitatható, hogy mindig a "haza üdve" lebegett a szemük előtt, és érveiket a másik iránti tisztelet hangján ütköztették.

Áder János egyetértést javasolt abban a három kérdésben, hogy mindannyian Európa polgárai vagyunk, mindannyian a magyar nemzethez tartozunk, és mindannyian tisztességes, becsületes, nyugodt életre vágyunk. Óva intett attól, hogy a közszereplők családtagjai, főként a gyermekek a politikai diskurzus részei legyenek.

x

A gratulációk közben Szél Bernadett átnyújtott Áder Jánosnak egy, a paksi atomerőmű-bővítésről szóló népszavazás mellett érvelő dokumentumot.

Szabó Tímea pedig belógatott egy Áder-arcos bábot, és azt mondta, elnök úr, ön egy báb. Érdekes módon Kövér László nem utasította rendre. Később a hvg.hu megkérdezte a házelnököt, aki szerint Szabó megsértette az országgyűlés tekintélyét, emiatt lesz következménye a dolognak rá nézve, de még gondolkodik azon, hogy mi legyen az.

A baloldali pártok (MSZP, DK) nem vettek részt az ünnepélyes ceremónián.

x

Miközben Áder az eskü szövegét és a beszédét mondta, az Országház előtt Juhász Péter, az Együtt politikusa által szervezett tüntetésen felolvasták, milyen törvényeket írt alá, hagyott jóvá egy szó nélkül Áder János: a CEU-törvény mellett megemlítették a menekültügyi őrizetről szóló szigorítást, amely során 14 évesek menedékkérőket is lényegében börtönbe lehet zárni. Ezután a népszava/mti híre szerint olyan Áder Jánost véleményező emberek szövegét játszották be, akik mind azt mondták, hogy Áder a Fidesznek az elnöke, nem a köztársaságé.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.