Merjenek nagyot álmodni!?

Már 3200 milliárdot osztott szét (szóban) Orbán a nagyvárosoknak.
 
 

Merjenek nagyot álmodni!?

Már 3200 milliárdot osztott szét (szóban) Orbán a nagyvárosoknak.
 
 
 
 
 

Merjenek nagyot álmodni!?

Már 3200 milliárdot osztott szét (szóban) Orbán a nagyvárosoknak.

Már csak Hódmezővásárhely van hátra az úgynevezett Modern Városok Programból (MVP), amelynek keretében Orbán Viktor miniszterelnök az összes megyei jogú városba ellátogatott, hogy ott úgymond szerződést kössön a polgármesterekkel. A kormányfő mindenütt nagyszabású fejlesztéseket ígért meg, a HVG számításai szerint az összesen 245 beruházás költsége már 3200 milliárd forintra rúg, ami valamivel kevesebb, mint az éves magyar GDP tizede.

Orbán arra biztatta a polgármestereket, hogy merjenek nagyot álmodni, és ők álmodtak is, csak úgy repkedtek a milliárdok, amelyeket utakra, vásárcsarnokra, színházfelújításra, fürdőkre és egyetemi épületekre szántak. Ezek azonban nem álltak össze semmiféle országos vagy távlati stratégiai tervvé. A HVG kérdésére a Miniszterelnökség sem tagadta: a polgármesterek javaslatai szinte teljes egészében beépültek a megállapodásokba, amelyekben persze nincs egyértelmű kötelezettségvállalás, a kormány csak „támogatja”, „elősegíti”, „fejleszti” a projekteket.

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes már tavaly júniusban bevallotta, hogy nem tudja, miből lesz pénz az ígéretek megvalósítására. Egy hónappal később a kormány tucatnyi infrastrukturális beruházást törölt, köztük több MVP-programot is. Kiderült az is, hogy a kormányhatározat értelmében kizárólag azok a beruházások valósulnak meg, amelyek költségei elszámolhatók az uniós operatív programokban. Az önkormányzatoknak is ehhez kellett módosítaniuk a terveiket.

A 3200 milliárd forintra becsült összköltségéből a Miniszterelnökség szerint eddig 208,7 milliárdot fizettek ki.

Erre az évre 152 milliárdot terveztek be, a jövő évi költségvetési tervben 150 milliárd szerepel. Ez még akkor is kevés, ha az útépítésekre külön pénz van – írja a HVG, amely szerint a tárcák is úgy dobálják a programot egymás között, mint a forró krumplit.

A beruházások többsége az MNO értesülései szerint csak most indul, de már látszik, hogy mely vállalkozások lehetnek a kedvezményezettek. Az első tendernyertesek között van például a Duna Aszfalt, amelynek tulajdonosa, Szijj László több vállalkozásban is üzlettársa Mészáros Lőrincnek. A cég Szolnok, Kecskemét és Szekszárd MVP-programjaiban is szerepet kap. Feltűnik a Fidesz kedvenc biztonsági cége, a Valton-Sec is, amely Miskolc számára készít tervet az integrált kamerarendszer létesítésére, míg a 67-es gyorsforgalmi utat a Strabag vezette konzorcium építi.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.