Gazdaságpoltikai ajánlások

Ezt kéri az Európai Bizottság a magyar kormánytól.
 
 

Gazdaságpoltikai ajánlások

Ezt kéri az Európai Bizottság a magyar kormánytól.
 
 
 
 
 

Gazdaságpoltikai ajánlások

Ezt kéri az Európai Bizottság a magyar kormánytól.

Az előző évekéhez hasonló országspecifikus ajánlásokkal fordult a magyar kormányhoz hétfőn az Európai Bizottság, amely többek között jelentős költségvetési kiigazítást, egyszerűbb adórendszert és a közmunkaprogram célzottabbá tételét tartja szükségesnek a következő egy évben.

Az uniós statisztikai adatok szerint EU és az euróövezet gazdasága stabil lábakon áll. 2016-ban mind az EU, mind az euróövezet növekedési rátája két százalék körüli volt, az államháztartások helyzete javulóban van, a foglalkoztatás pedig közel 233 millió fős rekordot ért el. A munkanélküliség a 2009 óta tapasztalt legalacsonyabb szintre süllyedt, a beruházások pedig egyes tagállamokban meghaladják a válság előtti szintet, amihez a Juncker-tervként is ismert európai beruházási terv is hozzájárult. Ugyanakkor a termelékenység lassú növekedése és a válság örökségei – köztük az országokon belüli és országok közötti különbségek – változatlanul rányomják bélyegüket a gazdaságra, csakúgy mint a főként külső tényezőkből fakadó bizonytalanság.

A bizottság ezért arra kérte a tagállamokat, hogy éljenek a kínálkozó lehetőséggel, és szilárdítsák meg gazdaságaik alapjait, megvalósítva az európai szinten közösen meghatározott gazdasági és szociális prioritásokat: a beruházások élénkítését, a strukturális reformokat, valamint a felelősségteljes fiskális politikák biztosítását.

Magyarország számára az Európai Bizottság a 168 ÓO cikke szerint a következő gazdaságpolitikai ajánlásokat terjesztette elő a 2017–2018-as időszakra:

- Folytasson a Stabilitási és Növekedési Paktum prevenciós ágával összhangban lévő költségvetési politikát. Ez 2018-ban jelentős költségvetési kiigazítást tesz szükségessé, ugyanakkor figyelembe kell venni mind a jelenlegi gazdasági fellendülés megerősítésének, mind a magyar államháztartás fenntarthatóságának szempontjait.

- Csökkentse tovább az alacsony jövedelmek adóterheit és egyszerűsítse az adórendszer szerkezetét, mindenekelőtt a legtorzítóbb hatású ágazati különadók csökkentésével. Az elektronikus közbeszerzési rendszer alkalmazásával erősítse a versenyt és az átláthatóságot a közbeszerzésben, továbbá erősítse meg a korrupcióellenes keretet. Erősítse meg a szabályozás kiszámíthatóságát, az átláthatóságot és a versenyt, különösen a szolgáltatási ágazatban és azon belül a kiskereskedelemben.

- A közmunkaprogram célzottabban koncentráljon azoknak a foglalkoztatására, akiknek a legkisebb az esélye az elhelyezkedésre a munkaerőpiacon. Nyújtson hatékony támogatást az álláskeresőknek. Hozzon intézkedéseket az oktatás eredményeinek javítására, valamint a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák befogadó többségi oktatásban való részvételének növelésére. Javítsa a szociális ellátások megfelelőségét és a támogatottak körét, illetve növelje az álláskeresési járadékok időtartamát.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.