Fazekas Nándor parádés búcsúja

A holland válogatott elleni gálameccsel zárta az Európa-bajnoki selejtezősorozatot a magyar férfi kézilabda-válogatott.
 
 

Fazekas Nándor parádés búcsúja

A holland válogatott elleni gálameccsel zárta az Európa-bajnoki selejtezősorozatot a magyar férfi kézilabda-válogatott.
 
 
 
 
 

Fazekas Nándor parádés búcsúja

A holland válogatott elleni gálameccsel zárta az Európa-bajnoki selejtezősorozatot a magyar férfi kézilabda-válogatott.

A magyar együttes abban a megnyugtató tudatban léphetett pályára a hollandok elleni utolsó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésén, hogy számára az eredmény lényegtelen kérdés, mert a januári horvátországi tornán való részvétel jogát már csütörtökön, a lettek elleni mérkőzésen sikerült kiharcolni. 

A tétnélküliség persze kapóra jött a mieinknek, hiszen így nyugodtan lehetett a válogatottól elköszönők méltó búcsúztatására fordítani az energiákat. Talán nem túlzás állítani, hogy hogy minden idők egyik legjobb magyar kapusa, Fazekas Nándor utolsó, 237. alkalommal lépett pályára a válogatottban, és a szövetségi kapitány, Xavi Sabaté is utolsó alkalommal foglalt helyet a nemzeti csapat kispadján.

A mieinknél az ünnepelt, Fazekas kapta meg az első félidőt, amely egyébként az első percekben sokban emlékeztetett a csütörtöki, lettek elleni találkozóra: a magyar válogatott sok hibával és pontatlanul játszott és ebben a hollandok is partnernek bizonyultak. Az első negyedóra végére aztán rendezte a sorait a csapat és háromgólos előnyre tett szert, 7:4. A folytatásban öt percenként növelte egy góllal a különbséget Sabaté csapata, ám az utolsó öt percben némileg kiengedett így háromgólos vezetéssel mehetett a pihenőre, 15:13.

A szünetben a válogatott mellett az aktív játéktól is búcsúzó Gulyás Pétert köszöntötték. A Veszprém saját nevelésű kiválósága egy 111-es számú mezt vehetett át a szövetség képviselőjétől, a jobbszélső ugyanis ennyi alkalommal szerepelt a nemzeti gárdában.

A második játékrész elején Győri Mátyás vette a hátára a magyar csapatot, az első tíz percben ellenállhatatlanul játszott és hat gólt dobva gyakorlatilag minden érdemi kérdést eldöntött – volt pillanat, amikor 7 gólos különbséget mutatott az eredményjelző a telt házas veszprémi Arénában. A hajrára a hollandok a továbbra is eredményes szélsőjátékuknak köszönhetően ugyan közelebb zárkóztak, ám a végén bebizonyosodott a mondás igazsága: valóban „jó az öreg a háznál”. Az utolsó másfél percben ugyanis a visszaálló Fazekas az NSO tudósítása szerint előbb egy hetest fogott, majd a végén még egy lövést is hárítani tudott, ezzel bebiztosítva az ötgólos (35:30) győzelmet a magyar csapatnak.

A találkozó után nagy ünneplés kezdődött: Fazekas Nándort hivatalosan is elbúcsúztatták. Ő tizenhárom világversenyen szerepelt, s összesen 236 alkalommal állt a válogatott kapujában. Szintén megköszönték Javier Sabaté szövetségi kapitány munkáját, aki 21 meccsen irányította az alakulatot. Az ő vezetésével tizenhárom győzelem mellett egy alkalommal ért el döntetlent és hét vereséget szenvedett a gárda.

A búcsúszó kapitány, Xavier Sabaté értékelése: – Büszke vagyok a válogatottra, amely lépésről lépésre fejlődött az utóbbi hónapokban. Kocsis Máté MKSZ-elnök bizalma, Fazekas Nándor és Nagy László segítsége igen sokat jelentett. Ha a szezon elején azt mondtam volna, hogy Szita, Szeitl, Tóth vagy Ligetvári biztos kerettag lesz, akkor bolondnak néznek. Pedig a fiatalítást folytatni kell.

Jegyzőkönyv. Férfi kézilabda EB-selejtező, 1. csoport, 6. forduló: Magyarország - Hollandia 35:30 (16:13). Veszprém Aréna, 5000 néző. V: A. Konjicanin, D. Konjicanin (bosnyákok). Magyarország: Fazekas – Iváncsik T. 3, Nagy L. 1, Ligetvári, Bánhidi 6, Vilovszki 3, Juhász Á. 3. Csere: Mikler (kapus), Bodó 3, Lékai 3, Tóth A. 1 (1), Győri 10 (4), Ancsin 1, Szita 1, Szeitl, Schuch. Szövetségi kapitány: Xavier Sabaté. Hollandia: Ravensberger – Schagen 6 (2), Baart 1, L. Steins 3, I. Steins 3, Adams 2, Remer 3. Csere: Van den Beucken (kapus), Leenders, Smits 1, Boomhouwer 4, Neuteboom, Van Schie 1, Haenen 6. Szövetségi kapitány: Joop Fiege.

Az eredmény alakulása. 6. perc: 1:2. 12. p.: 4:2. 16. p.: 8:5. 20. p.: 11:7. 26. p.: 15:10. 31. p: 16:14. 37. p.: 22:16. 40. p.: 25:18. 47. p.: 29:24. 53. p.: 31:18.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.