Csak harmadakkora ráfordítást jelentettek...

Szabadkozik az ÁSZ a Fidesz 2010-es választási elszámolása miatt.
 
 

Csak harmadakkora ráfordítást jelentettek...

Szabadkozik az ÁSZ a Fidesz 2010-es választási elszámolása miatt.
 
 
 
 
 

Csak harmadakkora ráfordítást jelentettek...

Szabadkozik az ÁSZ a Fidesz 2010-es választási elszámolása miatt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) külön közleményben igyekszik hangsúlyozni, hogy minden hatályos törvényi előírást betartottak a 2010-es országgyűlési választások kampánypénzeinek elszámolására vonatkozó ellenőrzéseknél. Az ÁSZ arról ír, hogy a törvények alapján csak a jelölő szervezetek elszámolását ellenőrizhetik, ügynökségek, reklámcégek elszámolásaihoz nem férnek hozzá.

Azért adott ki épp most az ÁSZ ilyen témájú közleményt, mert a 24.hu múlt héten írta meg, hogy a Fidesz a 2010-es országgyűlési választás kültéri reklámjairól csak harmadakkora ráfordítást jelentett le az Állami Számvevőszéknek, mint amekkora összeg a Mahir Cityposterrel kötött, 2010. március-áprilisi időszak számláján valójában szerepel.

A 24.hu birtokába került dokumentumok alapján úgy tűnik, a Fidesz anno plakátonként a Jobbik adataiból kalkulálható árnak csak a 58 százalékát fizette, tehát a mostani listaárakon kb. 1 milliárd forintot kellett volna adniuk azért, amiért a valóságban csak 23 milliót (nagyjából 5000 Ft/darabos egységárat) fizettek.

A Fidesz a cikkekre reagálva az index.hu cikke szerint azt írta, hogy minden egyes választási kampányban a törvényeknek megfelelően jártak el és számoltak el, amelyet az Állami Számvevőszék minden esetben ellenőrzött és törvényesnek talált.

Az ÁSZ már 2011-ben arra figyelmeztetett, hogy a kampányráfordítások nyilvánosságát, a magánszektor támogató szerepének megismerését korlátozta az a jogszabályi hiányosság, miszerint a kampány célú reklámok, plakátok kiadóit nem terheli sem az Országos Választási Bizottság, sem a jelölőszervezet felé bejelentési kötelezettség, a finanszírozók, a megjelentetett példányszámok, a reklámanyagok mérete és értéke tekintetében.

"Mind a közvélemény, mind pedig az ellenőrzést végző ÁSZ számára is ismeretlenek maradnak az utcán és a médiában megjelent hirdetések finanszírozására vonatkozó információk, amennyiben azok nem jelennek meg a jelölőszervezet nyilvántartásában. Mindezek megerősítik a választási eljárásról szóló törvény módosításának szükségességét” – hívta fel a figyelmet 2011-es jelentésében az ÁSZ.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.