Itt az első vébé-arany!

Hosszú Katinkát megszorították, de világbajnok.
 
 

Itt az első vébé-arany!

Hosszú Katinkát megszorították, de világbajnok.
 
 
 
 
 

Itt az első vébé-arany!

Hosszú Katinkát megszorították, de világbajnok.

A 28 éves Hosszú Katinka sorrendben harmadszor nyerte meg a világbajnoki aranyat a 200 méteres vegyes úszásban, ezzel megvan a budapesti vizes világbajnokság első magyar aranyérme. A vasárnapi két úszásán 2:07,49-et majd 2:07,14-et ért el, toronymagasan nyerte a futamát, favorithoz méltón, könnyedén versenyzett.

Nem látszott, hogy bárki komoly kihívója lehetne, hogy megszoríthatják. Másfél másodperccel volt a második legjobb idővel döntős amerikai Melanie Margalis előtt ugyanis, és a kanadai Peckremmel szembeni előnye már kis híján két teljes másodperc volt.

A hétfői döntőben 12 ezer magyar várta, Hosszú zenét hallgatva, énekelve vonult be, próbálta kizárni a hangzavart, hogy tökéletesen tudjon a versenyre koncentrálni. 

A pillangó után már vezetett (27,07 volt a részideje), háton egy testhosszra növelte az előnyét, 59,06-tal fordult féltávnál. Mellen még jobban rákapcsolt, de a nyolcason Ohasi is, akit nem tudott leszakítani, a gyorsra fordulva csak neki volt esélye - a vasárnap jól úszók lemaradtak -, hogy megközelítse. De a 22 éves japán is elmaradt 91 századdal a kereken 2 perc 7 másodperc alatt célba érő Hosszútól. Saját világcsúcsa az index.hu tudósítása szerint nem volt veszélyben, Kazanyban 2:06,13-mal ért célba.

Hosszú hatodik vb-aranyát szerezte Budapesten - a világbajnokságokon nincs nála eredményesebb magyar -, 2009-ben volt először a világ legjobbja, 400 vegyesen nyert, akkor még az amerikai Dave Salo irányításával.

2013-ban és 2015-ben már mindkét számban ő volt a legjobb, azóta Shane Tusup az edzője, és azóta a vegyes úszás egyeduralkodója.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.