A Fidesz oligarcháihoz került a teljes vidéki sajtó

A kormánypárt oligarchái - Andy Vajna, Mészáros Lőrinc és Heinrich Pecina - beteljesítették a kormánypárt mestertervét.
 
 

A Fidesz oligarcháihoz került a teljes vidéki sajtó

A kormánypárt oligarchái - Andy Vajna, Mészáros Lőrinc és Heinrich Pecina - beteljesítették a kormánypárt mestertervét.
 
 
 
 
 

A Fidesz oligarcháihoz került a teljes vidéki sajtó

A kormánypárt oligarchái - Andy Vajna, Mészáros Lőrinc és Heinrich Pecina - beteljesítették a kormánypárt mestertervét.

Miközben Orbán Viktor és a Fidesz a sajtó ellen hirdetett gyűlöletkampányt, kiteljesítették a nyilvánosság megszállását: gyakorlatilag az egész vidéki napilap a NER uralma alá került. Elsőként a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworks tarolta le a megyei lapok piacát, majd Andy Vajna lépett színre, hogy aztán most a Népszabadság kivégzését "menedzselő" osztrák Heinrich Pecina vigye, ami még maradt.

A Russmedia CEE ugyanis hétfőn bejelentette: eladta az Észak-Magyarországot, a Hajdú-bihari Naplót, a Kelet-Magyarországot - és két román regionális napilapot, a Jurnal Aradean-t, és a Jurnal Bihorean-t - a Media Development Management Kft.-nek. Ez a cég az osztrák CPS Investment Services AG leányvállalata. Az osztrák CPS Investment Services AG pedig - mint írták - azért jött létre, hogy "ezen a befektetési platformon keresztül a VCP Csoport alkalmazottjai és tulajdonosai befektetéseket eszközölhessenek”.

A VCP neve ismerősen csenghet, hiszen az osztrák Heinrich Pecina egyik cége. Az akkor még VCP-tulajdonú Mediaworks zárta be tavaly októberben a Népszabadságot, mielőtt eladta volna a kiadót a Mészáros Lőrinchez közel álló Opimus Pressnek. Pecina már néhány évvel ezelőtt fideszes körök közelébe sodródott, mielőtt az ellene indult külföldi nyomozások miatt nehéz helyzetbe került. 

Az eladó, az osztrák központú Russmedia CEE egyébként jelentős médiavállalatnak számít Európában: Németországban és Ausztriában is kiadnak regionális és tematikus termékeket és tartanak fenn honlapokat, de főleg Közép-Kelet Európában erősek: Romániában, Szlovákiában és Magyarországon is térségi lapokat adnak ki. A Russmedia magyarországi központja Debrecenben van: a magyar leánycég három megyében ad ki megyei napilapokat, de terjesztenek ingyenes hetilapokat és időszakos újságokat is, és övék például a Magyar Online is. 

A debreceni bejegyzésű cég a politika és így Orbán Viktor számára elsősorban a három megyei lap miatt értékes: a borsodi Észak-Magyarország 35 ezer, a Hajdú-Bihari Napló 31 ezer, a szabolcsi Kelet-Magyarország 38 ezer példányban jelenik meg, a velük szimbiózisban működő online lapok (www.boon.hu / www.haon.hu / www.szon.hu) is alapvető igazodási pontnak számítanak. A Russmedia az ország keleti régióinak legfontosabb kiadóvállalata.

Pedig a fideszes túlsúly már eddig is nyomasztó volt. A Pannon Lapok Társaságának (PLT) őszi felvásárlásával a Mediaworks ma már a megyei napilapok kétharmadát tulajdonolja Magyarországon. Ilyen mértékű koncentrációra ezen a piacon még nem volt példa a szabad magyar nyilvánosság történetében. A Mediaworks korábban hét, a PLT öt megyei lapot adott ki - összeolvadásukkal 260 ezres napilapforgalmat tudhat magáénak a Mészáros Lőrinc alá sorolt vállalat minden nap. Az üzlet megvalósulásával tulajdonképpen semmi sem maradt a független vidéki sajtóból. A Délmagyarországot (35 ezer példány), a Kisalföldet (57 ezer példány) és többek közt a Bors napilapot kiadó Lapcom Zrt.-t ugyanis éppen néhány napja kebelezte be Andy Vajna.

Mindezeken kívül csak a Nógrád Hírcentrum tulajdonában álló Nógrád Megyei Hírlap maradt ki eddig a felvásárlásból, legalábbis látszólag. A kormánylap Magyar Idők július elején azt írta: ez a cég is a Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozó Mediaworks Hungary Zrt.-hez került. Az újságot eladta a Nógrád Hírcentrum Kft., a nyomtatott napilap és az internetes portál mostantól a Mediaworks kiadásában jelenik meg.

- Pecinát a Fidesz motiválja megfelelő módon és az, hogy az ő tulajdonába került az utolsó néhány megyei lap, azt jelenti, hogy vége a függetlenségüknek” - fogalmazott a Népszavának Polyák Gábor. A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint így már az is kijelenthető, hogy a Fidesz kezébe került az összes vidéki napilap. Polyák felidézte: az osztrák üzletember még egy olyan lépést sem tartott túlzónak, hogy Magyarország legnagyobb politikai napilapját, a Népszabadságot beszántsa egyik napról a másikra. Pecina személye a médiajogász szerint előretolt helyőrség.

- Vagy ő marad tartósan strómanként ebben a helyzetben, vagy a megfelelő pillanatban, egy megfelelő embernek (Mészáros, Andy Vajna) adja tovább az üzletet.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.