Az ellenzéki pártok egyike sem képes győzni

Róna Péter: Egy választási párt lehet a megoldás az ellenzék bajaira.
 
 

Az ellenzéki pártok egyike sem képes győzni

Róna Péter: Egy választási párt lehet a megoldás az ellenzék bajaira.
 
 
 
 
 

Az ellenzéki pártok egyike sem képes győzni

Róna Péter: Egy választási párt lehet a megoldás az ellenzék bajaira.

Egy választási párt megalakítását javasolja az összefogással küszködő ellenzéki pártoknak Róna Péter közgazdász, aki a Hír TV Egyenesen című műsorában arról beszélt, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok egyike sem képes győzni 2018-ban, kormányváltás nélkül viszont Magyarország „kipenderül az Európai Unióból” – írja a Magyar Nemzet.

Róna szerint az alapvető probléma, hogy Magyarország sikertelen. Huszonhét év telt el a rendszerváltás óta, Németország huszonhét évvel a második világháború után Európa legerősebb gazdaságát hozta létre – mondta a közgazdász –, de mi magyarok 27 év alatt mit hoztunk létre?

- Tessék körbenézni! Tessék megnézni a szlovákok mit építettek fel, a lengyelek mit hoztak össze, a románok hogyan fejlődnek! Ez az ország egy mélységes erkölcsi válságban szenved – fogalmazott Róna Péter, aki szerint „ebből az országból a gyűlölet tanyája lett, a rosszindulat és összeférhetetlenség országa”. Ilyen körülmények közt pedig teljesen reménytelen összehozni bármit, amire büszkék lehetünk. Az önbecsülés hiányát teljesen groteszk szerepvállalásokkal, nacionalizmussal próbáljuk megoldani, ebből alakul ki a szétszakított társadalom, ami kezd leszakadni a világról.

- Ne legyen senkinek illúziója, ha ez az állapot, ez a politika folytatódik 2018 után, akkor Magyarország kipenderül az Európai Unióból – mondta az Oxfordban is tanító közgazdász. Ha az ellenzék nem szedi össze magát, és nem tud egy hitelt érdemlő jövőképet felmutatni, nem képes a saját kisstílű érdekein túllépni, akkor ez lesz, Magyarország helye az európai közösségben egyszerűen megszűnik.

- Meg kell érteniük az ellenzéki pártoknak, hogy egyikük sem kormányképes, és hogy az eddigi teljesítményük alapján bármelyikük, vagy bármilyen kombinációjuk tudna nyerni – fogalmazott meg lesújtó kritikát az ellenzékkel szemben Róna. - Mivel csak akkor lehet a választást megnyerni, ha minden választókerületben egy jelölt indul a Fidesz jelöltje ellen, szerinte a jelenlegi pártoknak létre kell hozniuk egy választási pártot, a saját tevékenységüket pedig lényegében felfüggeszteni.

A választási párt saját listáján a közgazdász szerint legalább minden harmadik névnek újnak kell lennie, olyan embereknek pedig, akik eddig vezető szerepet töltöttek be a politikában, nem lenne szabad pályázniuk. A listaállítás körül várható vitákra vonatkozó felvetésre Róna azt mondta: lehet, hogy összevesznének, lehet, hogy nincs meg a szükséges jóindulat és bizalom, de a tűzzel játszanak, Magyarország sorsáról van szó.

A lehetséges miniszterelnök-jelölt személyét firtató kérdésre Róna annyit mondott: egy fiatal, karizmatikus, energetikus emberre lenne szükség, de konkrét nevet nem mondott, mert az szerinte nem rá tartozik.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.