Az Állami Számvevőszék nem csinált semmit...

Tényleg nem érdekli az ügyészséget, hogy 2010-ben választási csalás történt?
 
 

Az Állami Számvevőszék nem csinált semmit...

Tényleg nem érdekli az ügyészséget, hogy 2010-ben választási csalás történt?
 
 
 
 
 

Az Állami Számvevőszék nem csinált semmit...

Tényleg nem érdekli az ügyészséget, hogy 2010-ben választási csalás történt?

Pár hete, miután a Fidesz megszavazta alkotmányellenesen, hogy korlátozza a pártok köztéri plakátolását, arra hivatkozva, hogy Simicska Lajos kedvezményt adott a Jobbiknak, kiderült, hogy 2010-ben Simicska Lajos sokkal durvább kedvezményt adott a Fidesznek, mint most a Jobbiknak. Ezt a kedvezményt pedig a Fidesz nem vallotta be a 2010-es ÁSZ-jelentésben. Sőt, az egész plakátbérlés kimaradt belőle.

Ez azért fontos, mert a 2010-es szabályok alapján, amelyeket egyébként soha senki nem tartott be, egy párt maximum 404 millió 838 ezer forintot költhetett volna. Viszont, ha a Fidesz 2010-re bevallott költéséhez (404 millió 721 ezer forint) hozzáadjuk a most kiderült költségeket, az bőven meghaladja a 404 milliós határt. Ráadásul a hibás jelentés miatt is szabályt szegett a párt.

Ugyanis akkor listaáron 1 milliárdot kellett volna adnia a Fidesznek azokért a plakáthelyekért, amelyekért végül csak 23 milliót fizetett ki. Ez elég nagy anyagi előny a többi párttal szemben, nem?

A konkrét számla, amit Simicska akkori cégének fizetett a Fidesz, 98 millió forintról szól, az átragasztások és egyéb javítások költségeivel kiegészítve.

Ugyanakkor a Fidesz 2010-es elszámolásában az ÁSZ felé csak 35 millió 682 ezer forint szerepel. Tehát a Fidesz 2010-ben a többi párthoz képest óriási versenyelőnnyel jutott, bőven áron alul plakáthelyekhez az oligarchájától. Majd még ezt az árun aluli összeget is hamisan vallotta be, és biztosan tudjuk, túllépte a megengedett kampányköltést.

De hogy lehet, hogy az Állami Számvevőszék nem csinált semmit, hogy diktálhatott be hamis adatokat a Fidesz? Ez a rendszerváltás utáni magyar korrupciós métely egyik legfontosabb tünete. Ugyanis a pártokat ellenőrizni hívatott Állami Számvevőszéknek nincs nyomozati jogköre. Nem kutakodhat, hogy a pártok igazat mondtak-e neki, vagy sem. Simán csak rá kell csapnia a pecsétet a beszámolójukra, akkor is, ha az életszerűtlen. 2006 óta például tudjuk - állítja Jámbor Tamás a kettosmerce.blog.hu cikkében -, hogy a megengedett pénz többszörösét költik el a pártok kampányra. Mégis soha semmilyen vizsgálat nem lett emiatt: az ÁSZ mindig ráütötte a “jól van” pecsétet a papírokra.

Az MSZP azonban most a fenti ügyben feljelentést tett csalás miatt, ugyanis a Simicska plakátcégénél lévő számla révén, 1990 óta először konkrét bizonyíték van arra, hogy egy párt hazudott az ÁSZ-nak, és csalt a választásokon. Az ügyészség viszont nem hajlandó nyomozni, méghozzá arra hivatkozva, hogy az Állami Számvevőszék jelentés cáfolja, hogy csalás történt volna.

Csakhogy mint említettük, az Állami Számvevőszéknek nincs nyomozati jogköre, így arra hivatkozik, hogy ő nem tudja kinyomozni, igazak-e a számok. Most meg az ügyészség azt mondja, nincs ügy, mert egy másik állami szerv, az ÁSz már megmondta, hogy jók a számok.

Igazi 22-es csapdája, ami persze rajtunk csattan.

Hiszen soha nem lesz törvényesen bizonyítva és kimondva az, ami a bizonyítékok alapján napnál is világosabb: a kormánypárt csalt a 2010-es választásokon, amikor kétharmadát szerezte. És persze nem tudjuk meg már soha, hogy elvesztette volna-e a kétharmadot, ha nincs ekkora előnye, de mit gondoljunk ezután az ügyészségről, amely egyszerűen nem hajlandó a pártokat kontroll alá venni. Sőt kimondja, hogy egyetlen párt felett sincs kontroll, hiszen az ÁSZ nem nyomozhat, az ügyészség meg nem nyomoz, mert szerinte az ÁSZ nyomoz.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.