Ki(k)nek lehet az érdeke?

Rejtélyes ügyvéd blokkolja a népszavazást.
 
 

Ki(k)nek lehet az érdeke?

Rejtélyes ügyvéd blokkolja a népszavazást.
 
 
 
 
 

Ki(k)nek lehet az érdeke?

Rejtélyes ügyvéd blokkolja a népszavazást.

Egy ismeretlen ügyvéd támadta meg a Kúriánál a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amelyik hitelesítette Vágó Gábor, a Korrupció Ellenes Szövetség (KELLESZ) titkárának a korrupciós bűncselekmények elévülését tizenkét évre emelését célzó népszavazási kérdését – tudta meg a Népszava.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?”- szól a Vágó által benyújtott kérdés. Az NVB a legritkább esetben ad zöld fényt ellenzéki népszavazási kérdésnek, így az idén elbírált 96 beadványból mindössze kettőt engedett át. Ebből az egyik egy Fideszre tökéletesen veszélytelen kérdés volt, a karácsony munkaszüneti nappá minősítése lett volna. Azonban a május 2-i NVB-ülésen komoly meglepetésre átment Vágó Gábor népszavazási kérdése.

Bár az NVB fideszes küldötte élesen tiltakozott ellene, végül az döntött, hogy Patyi András elnök is a hitelesítés mellett voksolt. A kissé váratlan döntésről a szavazáson részt vevők közül többen úgy vélekedtek lapunknak, hogy Patyi időről-időre igyekszik egy-egy ügyet átengedni, hogy pártatlannak tűnjön, Vágó kérdése pedig annyira egyértelmű volt, hogy egyszerűen semmiféle jogi indokkal nem lehetett belekötni.

Vágó mégsem kezdhetett bele az aláírásgyűjtésbe, mivel néhány nappal a hitelesítés után értesítést kapott a Kúriától, hogy ismeretlen személy az NVB határozatának a felülvizsgálatát kérte a testülettől.

Érdeklődésünkre Vágó Gábor elmondta: nem közölték vele a Kúriánál, hogy ki kért felülbírálatot. A Kúriánál érdeklődésünkre leszögezték: az eljárás során anonimizált a felülbírálatot kérő neve. A konkrét üggyel kapcsolatos felvilágosítást az eljárásban résztvevő személyek részére adhat a bíróság, így azt majd a korrupcióellenes aktivista is kikérheti.

A Kúriánál úgy látják: rövidesen véget ér az ítélkezési szünet, így szeptember elejére pont kerülhet erre az ügyre is. Vágó Gábor szerint, ha a Kúria pozitívan dönt, ők azonnal megkezdik az aláírásgyűjtést a korrupciós bűncselekmények elévüléséről szóló népszavazásukhoz. Méghozzá úgy, hogy a már zajló népszavazási aláírásgyűjtés ívei mellé odateszik ennek a kérdésnek az íveit is. A Kúria ugyanis július 1-én hitelesítette Vágó Gábor, az NVB által megtagadott, másik népszavazási kérdését, ami arról szól, hogy az állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdasági cégeknél dolgozók ne kereshessenek többet az államfőnél. Mint megtudtuk, az Együtt a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt már javában gyűjti az aláírásokat, míg az LMP és a Magyar Szocialista Párt szeptemberből száll be a szignók gyűjtésébe.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.