Csak a szavazatszerzés miatt fontosak...

Nem támogatják a magyarok a határon túliak szavazati jogát.
 
 

Csak a szavazatszerzés miatt fontosak...

Nem támogatják a magyarok a határon túliak szavazati jogát.
 
 
 
 
 

Csak a szavazatszerzés miatt fontosak...

Nem támogatják a magyarok a határon túliak szavazati jogát.

A magyarok 68 százaléka helyesnek tartja, hogy a határon túli magyarok kérhetik az állampolgárságot, ám 53 százalék elutasítja, hogy a kormány milliárdokkal támogatja a külhoni magyarokat, 57 százalék pedig nem ért egyet azzal, hogy szavazati jogot kaptak – derül ki a Publicus felméréséből, amely a Vasárnapi Hírek megbízásából készült.

A válaszadók 77 százalékának nem tetszik, hogy a határon túli magyarok és a kivándorolt magyarok másként szavazhatnak, 82 százalék pedig kifogásolja, hogy milliárdos összeget költenek a székelyföldi labdarúgó akadémiára.

A Fidesz-szavazók 82, a bizonytalanok 66, a Jobbik-szavazók 63, az MSZP-szavazók 33 százaléka ért egyet a határon túli magyarok magyar állampolgárságra való jogosultságával. A válaszadók 56 százaléka tudja, hogy a határon túli magyarok elsöprő többsége a Fideszre szavaz.

Azt is figyelembe véve, hogy nem Magyarországon fizetnek adót, mindössze 18 százaléknyian tartják helyesnek, hogy a határon túli magyaroknak van szavazati joga – derül ki a felmérésből. Azt viszont 55 százalék támogatja, hogy a határon túli magyarok a hazai egészségügyi ellátásokhoz férjenek hozzá, ám az utazási kedvezményekhez, szociális támogatásokhoz, GYES-hez, GYED-hez, nyugdíjhoz való hozzáférésüket nem pártolja a többség.

A megkérdezettek 55 százaléka szerint a határon túliak elsősorban a szavazataik miatt fontosak a kormánynak, csak 27 százalék véli úgy, hogy azért, mert felelősséget érez irántuk a kabinet.

A 24.hu híre szerint a felmérés reprezentatív, a Publicus augusztus 10. és 12. között 1003 fő telefonos megkérdezésével készítette. A kutatásba bevontak nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerint reprezentálják a hazai lakosság összetételét, a hibahatár +/- 3,1 százalékpont.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.