Kitálalt a volt igazgató

Fidesz-prés alatt a kormányhivatalok: bürokráciacsökkentés helyett iszonyatos tisztogatás és klientúracsere jött.
 
 

Kitálalt a volt igazgató

Fidesz-prés alatt a kormányhivatalok: bürokráciacsökkentés helyett iszonyatos tisztogatás és klientúracsere jött.
 
 
 
 
 

Kitálalt a volt igazgató

Fidesz-prés alatt a kormányhivatalok: bürokráciacsökkentés helyett iszonyatos tisztogatás és klientúracsere jött.

Megelégelte a NER szerinte egyre jobban elsilányuló rendszerét, nyíltan beszél a kormányhivatalok válságáról Varga Zsolt, korábbi hivatali vezető.

Varga – aki korábban somogyi kormányhivatal nyugdíj-biztosítási igazgatóságát vezette – szerdán Hír TV-nek nyilatkozott döntésének hátteréről. A 2006-ig MDF-es, később a mostani kormánypártot választó vezető nem tagadta, sokáig elkötelezett fideszesnek tartotta magát, és abban reménykedett, hogy az Orbán-kormány jól működő országot teremthet.

Tapasztalata szerint azonban 2014 után végletesen elfajultak a dolgok, és ez az államapparátusban is éreztette hatását: Fideszhez hű bizalmi emberekkel töltötték fel főként a vidéki kormányhivatalok vezetését, az urambátyám viszonyok, a hatalmi alapú megfélemlítés korábban elképzelhetetlen méreteket öltött.

Bürokráciacsökkentés helyett iszonyatos tisztogatás és klientúracsere jött, komplett családok kerültek egyes hivatalokban pozícióba, ami eleve összeférhetetlen megoldás – az új bizalmi emberek útját pedig kamupályázatok és közvetlenül politikusoktól jövő telefonhívások építik ki, összegzett Varga Zsolt.

Szerinte azért csak ő beszél erről nyilvánosan, mert a még alkalmazásban levő hivatalnokok félnek a retorziótól.

- Mindez nagyon sok embert zavart, de nem merték elmondani – fogalmazott Hír TV-ben.

Az egykori hivatali vezető szerint a Fidesz az államigazgatási adatbázist is felhasználja a Jobbik ellen indított telefonos lejárató kampányához, mint mondta, tud olyan esetekről, amikor kormányhivatalnokok adták ki aktivistáknak a méltányossági nyugdíjra jogosultak elérhetőségeit.

Nem jobb a helyzet Varga Zsolt szerint a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóságoknál sem – erről személyes tapasztalatai is vannak, ő maga szintén dolgozott egy ilyen Somogy megyei intézménynél.

Mint a Magyarnarancs.hu-nak elmondta, a vezetők több mint felének semmilyen szakirányú végzettsége sincsen. Volt olyan humánpolitikai munkatárs, aki korábban presszót vezetett, de akad tornatanár, vagy más oda nem való végzettségű is.

- A közös bennük, hogy egyiküknek sincs szociális szakmai végzettsége... De van olyan intézményi megyei igazgató, akit még a minisztérium sem akart kinevezni, ám mivel a helyi parlamenti képviselő embere volt, a megyebeli honatyák közös petíciót írtak az érdekében. Természetesen pozícióba került – jegyezte meg Varga az MNO cikke szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.