"Vagy velünk van, vagy ellenünk?"

A távozó holland nagykövet szerint nem pénzelhetik a korrupciót.
 
 

"Vagy velünk van, vagy ellenünk?"

A távozó holland nagykövet szerint nem pénzelhetik a korrupciót.
 
 
 
 
 

"Vagy velünk van, vagy ellenünk?"

A távozó holland nagykövet szerint nem pénzelhetik a korrupciót.

Interjút adott a 168 Órának Gajus Scheltema, aki 2013 óta Hollandia budapesti nagykövete, de most távozik posztjáról. Scheltema több, diplomatához képest kifejezetten érdekes dolgot is mond a cikkben. Szerinte Magyaroszágon csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk.

Ez szerinte „klasszikus marxista világlátás”.

A barcelonai merénylet kapcsán Scheltema arra hívja fel a figyelmet, hogy a muszlim terroristák a globalizáció vesztesei, akik ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. 

- Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány - vélte a 444.hu információja szerint.

Látott már olyan országokat, ahol könnyebb volt a döntéshozókkal egyeztetni, Varga Mihállyal és Orbán Viktorral például soha nem jött össze a találkozó. Ugyanakkor „Szijjártó Péterrel mindig szívélyes, baráti hangulatban” tárgyalt.

A legérdekesebb azonban az interjúnak az a része, amelyben a leköszönő nagykövet arról beszél, hogy „Nem pénzelhetjük a korrupciót, nem tarthatunk életben egy korrupt rendszert.”

Scheltema szerint „sokkal átláthatóbbá, elszámoltathatóbbá, ellenőrizhetőbbé kell tenni a rendszert. A pénz jelenleg a helyi kormányokhoz folyik, és azt csinálnak vele, amit akarnak, ezen változtatni kell.” 

x

Pénteken reggel Szijjártó Péter rendkívüli külügyminiszteri sajtótájékoztatót tartott, amin a 444.hu híre szerint bejelentette: hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet lapinterjúja miatt. Úgy értékelt: határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával, de a nagykövetséget megtartjuk, ügyvivői kapcsolat marad.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.