Hamilton közelről nézte a Ferrari-harakirit

A finn Kimi Räikkönen eltakarította a brit elől saját magát és Sebastian Vettelt is – már a Szingapúri Nagydíj első körében.
 
 

Hamilton közelről nézte a Ferrari-harakirit

A finn Kimi Räikkönen eltakarította a brit elől saját magát és Sebastian Vettelt is – már a Szingapúri Nagydíj első körében.
 
 
 
 
 

Hamilton közelről nézte a Ferrari-harakirit

A finn Kimi Räikkönen eltakarította a brit elől saját magát és Sebastian Vettelt is – már a Szingapúri Nagydíj első körében.

Az időjárás mindent megtett azért, hogy róla szóljon a szingapúri versenyhétvége. Volt persze vetélytársa, mert bár mostanra kialakultak a mezőny erőviszonyai – Hamilton–Vettel csatára csökevényesedett a vb-elsőségért folyó harc – és még nem tartunk az idény hajrájában – hét futammal vagyunk a végétől –, nagy bejelentések vezették fel a tegnapi futamot.

Pénteken mindössze néhány másodpercre két „pár” is szakított: a McLaren a Hondából, a Toro Rosso pedig a Renault-ból nem kér többet, ezek után viszont a csapatok rögtön „feleséget” cseréltek, hisz a két motorgyártó azonnal leszerződött a szabaddá vált csapattal, fordított felállásban.

Azonnal indult a pilótakeringő is, Carlos Sainz például csütörtökön még a Torro Rossót, pénteken a Red Bullt nevezhette álmai netovábbjának. Az F1 „Szentivánéji álmának” vesztese is lehet a 2011-es balesete óta körön kívül lévő lengyel Robert Kubica, aki már célegyenesben volt a Renault-val, amikor jött a váltás; visszatéréséhez viszont váratlan segítségként hóna alá nyúlt a regnáló, de tavaly év végén visszavonult Nico Rosberg, aki őt Williams-üléshez segítheti…

Eme szerény bevezető után jött a Szingapúri Nagydíj, amely első ízben volt esős, ez kombinálva az éjszakai rendezéssel hihetetlenül veszélyes elegyet képezett az 5 kilométeres aszfaltcsíkon. A rendezők a pilóták és a nézők közül az utóbbiaknak kedveztek, nem tették be a biztonsági autót a versenygépek elé, ez pedig utat nyitott a roncsderbinek: a negyedik helyről rajtolva mindenkit megkerülő finn ferraris Räikkönen előbb a Vettel mellől induló Max Verstappent golyózta ki, majd a ferraris és a Red Bull-os roncs a vizes aszfalton keresztülsodródva még két járművet eltakarított – hogy két kanyarral később a stabilitását vesztett Vettel is falnak vigye a tűzpiros vasparipát, lenullázva a Ferrari hétvégéjét.

Így aztán az MNO tudóssítása szerint hiába csak az 5. helyről rajtolt Hamilton, a kavarodást rutinnal és szerencsével kihasználva élre állt, és ott is maradt – több mint egy futamgyőzelemnyire leszakítva Vettelt a tabellán.

Végeredmény, Szingapúri Nagydíj, Szingapúr (58 kör, 293,77 km, a pontszerzők): 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes), 2. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull), 3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes), 4. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso), 5. Sergio Perez (mexikói, Force India), 6. Jolyon Palmer (brit, Renault).

A vb-pontversenyek állása 14 futam után (még 6 van hátra): pilóták: 1. Hamilton 263, 2. Vettel 235, 3. Bottas 212, 4. Ricciardo 162, 5. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 138, 6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 68 ponttal.

Csapatok: 1. Mercedes 475, 2. Ferrari 373, 3. Red Bull 230, 4. Force India 124, 5. Williams 59, 6. Toro Rosso 52 ponttal.

Folytatás Malajziában két hét múlva.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.