„Nem kellő gondossággal, alapossággal járt el”

Nem követett el bűncselekményt a fideszes, aki másfél milliárdot tüntetett el a vagyonnyilatkozataiból.
 
 

„Nem kellő gondossággal, alapossággal járt el”

Nem követett el bűncselekményt a fideszes, aki másfél milliárdot tüntetett el a vagyonnyilatkozataiból.
 
 
 
 
 

„Nem kellő gondossággal, alapossággal járt el”

Nem követett el bűncselekményt a fideszes, aki másfél milliárdot tüntetett el a vagyonnyilatkozataiból.

Még februárban mutatta be a Direkt36 Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselőt, aki 1,5 milliárdot tett láthatatlanná a vagyonnyilatkozataiban.

Az egyik, Farkas résztulajdonában álló cég ugyanis 2012 óta kiemelkedően sok, összesen több mint 2,5 milliárd mezőgazdasági támogatást szerzett, ebből azonban a képviselő csak 925,5 milliót tüntetett fel a parlamenti bevallásaiban. Ha ez nem lenne elég, a kormánybiztosként a Mezőhegyesi Ménesbirtokot is irányító képviselő nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozataiban két olyan céget, amiben tulajdonrésze volt.

A cikk nyomán Tényi István feljelentést tett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. Most megkapta az értesítést, hogy az ügyben indított nyomozást megszüntették, ugyanis a Központi Nyomozó Főügyészség szerint nem történt bűncselekmény.

A nyomozás megszüntetéséről szóló határozat indoklása szerint Farkas nem követett el költségvetési csalást, hiszen nem okozott vagyoni hátrányt sem a magyar költségvetés alrendszereinek, sem az Európai Unió pénzalapjainak azzal, hogy valótlan összegeket szerepeltetett a vagyonnyilatkozatában.

Nyomozás ezért eleve csak hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult, de ebben meg a nyomozók megállapították, hogy Farkas bizonyára nem is tudta, hogy rosszul tölti ki a vagyonnyilatkozatot.

A nyomozók szerint ugyanis a képviselő a cége főkönyvelőjétől írásban kért tájékoztatást a vagyonnyilatkozatai kitöltésekor, hogy milyen támogatási összegeket írjon be, de sajnos elbeszéltek egymás feje mellett, és a főkönyvelő nem azokat az összegeket küldte, amiket a vagyonnyilatkozatba kellett volna írni. Így jött létre évek alatt a másfél milliárdos különbség.

Ezen kívül a nyomozók azt is kiderítették, hogy Farkas azért nem tüntette fel a tulajdonrészeit, bizonyos cégekben, mert sajnos el is felejtette, hogy az adott cégekben van tulajdonrésze. De nyugalom, amint felhívták rá a figyelmét az újságírók, utánanézett, és kiegészítette a vagyonnyilatkozatát. (A nyomozásban egyébként az elévülés miatt csak 2014 utáni vagyonnyilatkozatokat vizsgálták.)

Szóval a 444.hu információi szerint Farkas nem használt fel hamis magánokiratot sem, ezt ugyanis csak úgy lehet megtenni, ha az elkövető tisztában van vele, hogy az általa felhasznált adatok hamisak.

A nyomozók szerint Farkas Sándornál nem ez a helyzet, a képviselő csak „nem kellő gondossággal, alapossággal járt el”, mikor kitöltötte a vagyonnyilatkozatait.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.