Közpénzből elképesztő luxusutak

A Matolcsy-féle MNB munkatársai Jamaicán tanulmányozták a rendezvényszervezést...
 
 

Közpénzből elképesztő luxusutak

A Matolcsy-féle MNB munkatársai Jamaicán tanulmányozták a rendezvényszervezést...
 
 
 
 
 

Közpénzből elképesztő luxusutak

A Matolcsy-féle MNB munkatársai Jamaicán tanulmányozták a rendezvényszervezést...

Februárban a Magyar Nemzeti Bank egyik munkatársa egy, egy másik munkatársa áprilisban több mint két héten át tanulmányozhatta Jamaicán egy rendezvény megszervezését. A közpénzből finanszírozott luxusút szépséghibája csak az, hogy a szóban forgó rendezvényt májusban tartották – derül ki a 24.hu cikkéből. Az egyhetes februári út egymillió, április 1. és április 16. közötti kétmillió forintjába került a magyar adófizetőknek úgy, hogy a rendezvényt, az Értékpapír-felügyeletek Nemzetközi Szervezetének (IOSCO) éves konferenciáját május 14–18. között tartották a szigetország pénzügyi és turistaközpontjában, Montego Bay-ben. Amíg a februári út egymilliójából 400 000 volt az útiköltség, az április út kétmilliójának a felét vitte el az utazás.

A portálnak Spät Judit, az Együtt képviselője adta át az MNB-től közérdekű adatigényléssel elkért információkat. Ezek között szerepel az MNB indoklása is, amely szerint a két útra azért kerítettek sort, mert 2018-ban Magyarország láthatja vendégül az IOSCO konferenciáját.

„Az eseményre első alkalommal kerül sor a közép-európai régióban, így rendezési jogának elnyerése jelentős diplomáciai siker az országnak” – hangzik az erről szóló jegybanki kommentár, amely azonban arra nem ad magyarázatot, hogy a két munkatársat miért februárban, illetve áprilisban kellett elküldeni Jamaicára.

Persze az MNB képviseltette magát a konferencián is, amelyre összesen négy munkatársát küldte el. Ketten május 10-én, ketten május 13-án indultak útnak, hogy aztán május 21-én, három nappal a konferencia vége után együtt térjenek haza. A kilencnapos út 4,8, a tizenkét napos út 3,4 millió forintba került.

Az ügy kapcsán a 24.hu felidézi az MNB szabályzatát, amelynek a tanúsága szerint Európán kívüli, nem képzési céllal történő kiküldetés igazgatóig bezárólag (elnök, alelnök, főigazgató, monetáristanács-tag, ügyvezető igazgató, igazgató) és minden más munkavállaló esetében business díjtételű repülőjegyet is lehet rendelni.

„Az MNB utazási szolgáltatója által kínált opciók közül, a költségtakarékosságot figyelembe véve, az engedélyezővel történt egyeztetést követően, a legkedvezőbb árú szolgáltatást kell megrendelni” – hangzik a szabályzatban az erről szóló rész.

Ami a képek tanúsága szerint paradicsomi szépségű Montego Bay-t illeti, 1973-ban a városban forgatták az Élni és élni hagyni című James Bond-film több jelenetét is. Ez volt az első alkalom a 168 ÓO értesülései szerint, hogy Roger Moore vállalta a brit kém szerepét.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.