Telekadó: ötletbörze 2.0

Alig két nap telt el a gyulafirátóti fórum óta, de Porga Gyula máris újabb módosításokkal állt a lakosok elé csütörtökön, ezúttal Kádártán. Hogy miként változik a telekadó-rendelet, az a január 26-ai közgyűlésen kiderül.
 
 

Telekadó: ötletbörze 2.0

Alig két nap telt el a gyulafirátóti fórum óta, de Porga Gyula máris újabb módosításokkal állt a lakosok elé csütörtökön, ezúttal Kádártán. Hogy miként változik a telekadó-rendelet, az a január 26-ai közgyűlésen kiderül.
 
 
 
 
 

Telekadó: ötletbörze 2.0

Alig két nap telt el a gyulafirátóti fórum óta, de Porga Gyula máris újabb módosításokkal állt a lakosok elé csütörtökön, ezúttal Kádártán. Hogy miként változik a telekadó-rendelet, az a január 26-ai közgyűlésen kiderül.

A csütörtök este megtartott kádártai lakossági fórumon előbb Czaun János önkormányzati képviselő beszélt arról, körvonalazódik egy kompromisszum a telekadó ügyében. Porga Gyula ezúttal is kiemelte, nem az a szándékuk, hogy a polgárokat sanyargassák, de a várost üzemeltetni kell, ami miatt fájdalmas döntéseket is meg kell hozni.

A polgármester a december közepén elfogadott rendelet kapcsán úgy fogalmazott, akkor nem kalkuláltak azzal, hogy vannak területek, ahol a telkek jóval értékesebbek, míg máshol ennek csak töredékét érik az ingatlanok.

Beszélt a tervezett módosításokról is, melyek nem teljesen egyeztek meg a két napja Gyulafirátóton elmondottakkal. Itt is elmondta, hogy a 700 négyzetméternél nagyobb belterületi, beépítetlen telkek után kell megfizetni az adót. De a helyi építési szabályzat alapján nem beépíthető telkek mentességet kapnak, ahogy a mezőgazdasági művelés alatt állók is és ismertette azt a rátóti javaslatot is, miszerint a közművesítés költségét le lehetne írni a fizetendő telekadóból.

Teljesen új elem volt viszont az a tervezett módosítás, amit kedden Gyulafirátóton egy szóval sem említett. Eszerint az úgynevezett 3. kategóriába sorolt telkek esetén a decemberben elfogadott négyzetméterenkénti 120 forintos adót 20 forintra csökkentenék. Nem szólt viszont arról a Gyulafirátóton "előterjesztett" javaslatról, amely alapján az egy darab, 700 négyzetméternél nagyobb, de 1500 négyzetméternél kisebb telekkel rendelkezők 95 százalékos mentességet kapnának a telekadó alól. Végül Katanics Sándor önkormányzati képviselő kérdezett rá a fórumon, áll-e még ez a korábbi ígéret, de Porga Gyula kitérő választ adott, ahogy fogalmazott, számolnak és "formálják a rendeletet".

A kádártai lakossági fórum gyakorlatilag ugyanabban a hangulatban telt, mint a rátóti, a lakosok bekiabálásokkal adtak hangot nem éppen kedvező véleményüknek és tapssal is jelezték egyetértésüket a kritikus hozzászólásoknál. Érkezett kérdés ezúttal is arra vonatkozóan, hogy miért nem csak a 700 négyzetméter feletti rész után kell az adót megfizetni - ezt a javaslatot szintén vizsgálják még.

Az egyik kádártai arra volt kíváncsi, azokra is vonatkozik-e a telekadó, akiknek ugyan osztatlan közös tulajdonában van a 700 négyzetméteresnél nagyobb telek, de a saját tulajdonrésze nem éri el ezt a határt. Prém József, az adóhivatal vezetője válaszában kifejtette, az adótárgy az egy helyrajzi számon lévő telek, így ilyen esetekben is adóköteles a telek. Ezúttal is felhívta a figyelmet az egyed méltányosság lehetőségére.

Többen kritizálták azt, hogy előzetesen nem egyeztettek velük. Az egyik hozzászóló szerint a város hozzáállása a rátótiakhoz, kádártaiakhoz kritikán aluli, mint mondta, december 22-én hallottak először a telekadóról és karácsonykor azt számolgatták, mennyit kell majd fizetniük. Más az új adó bevezetésének miértjére volt kíváncsi, pláne ennyi kivétel beillesztése utána és úgy vélte, kész tények elé állították a falut.

Porga Gyula célként a gazdasági beruházások felpörgetését mondta, majd hozzátette, ez volt az alapvető szándék, de hiba csúszott bele. Méltánytalanul jártak azok, akiknél a telek értékének 10 százalékát is elérte a telekadó éves összege. Szólt arról is, Kádártáról összesen 650 ezer forint folyik majd be ebből az adónemből - tette hozzá.

Többször szóba került az is, hogy január 15-ig kell a bevallást az adóhivatalhoz benyújtaniuk, viszont akkor az eredeti rendelet lesz még hatályban. Ennek kapcsán Katanics Sándor többször javasolta, hívjanak össze jövő hétre rendkívüli közgyűlést, melyen felfüggesztik a most érvényben lévő rendeletet, a határidővel együtt. Mint mondta, az újabb és újabb módosítási elképzelések is azt bizonyítják, nem voltak megalapozottak az eddigi számítások sem.

Alig 48 óra alatt változtak meg jelentősen a javaslatok, ötletelés zajlik és így próbálják a jogos elégedetlenkedéseket csillapítani - mondta Katanics Sándor. Porga Gyula szerint viszont felesleges rendkívüli közgyűlést tartani, amikor 26-án lesz a következő testületi ülés. A polgármester emellett hangsúlyozta, megvan a szándék, hogy olyan rendeletet fogadjanak el, amilyen a lakosság érdeke, ha ehhez változtatni kell, akkor megteszik, ha szükséges, akkor februárban is módosítják.

Czaun János pedig Katanics Sándor hozzászólására reagálva kifejtette, nem igaz az a riogatás, hogy van, akinek a nyugdíja háromnegyedét elviszi a telekadó, hiszen lehet méltányosságot kérni. Beszélt arról is, az új adónem összesen 1148 telket érint, ebből Gyulafirátóton 282, Kádártán 92, Jutaspusztán pedig 112 található. Vagyis körülbelül a fele a körgyűrűn kívül van, ami aránytalan és "vidékadót" vázol fel - fogalmazott.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.