Tisztaság – vegyszermentesen

Környezetbarát módon is tisztaságot teremthetünk otthonunkban, és ezzel magunkat is megóvhatjuk.
 
 

Tisztaság – vegyszermentesen

Környezetbarát módon is tisztaságot teremthetünk otthonunkban, és ezzel magunkat is megóvhatjuk.
 
 
 
 
 

Tisztaság – vegyszermentesen

Környezetbarát módon is tisztaságot teremthetünk otthonunkban, és ezzel magunkat is megóvhatjuk.

A tiszta, rendezett környezet, illatos, tiszta ruhák – mindezt nem csak erős vegyszerek használatával érhetjük el. A Csalán egyesület számos ötlettel segíti a természetes tisztítószerek iránt érdeklődőket.

Az általános tisztításhoz használhatunk mosószódát, ez egy lúgos kémhatású, vízlágyító, zsíroldó por. Egy liter meleg vízben egy evőkanál oldott mosószóda a legzsírosabb tűzhelyet, a legkoszosabb ablakkeretet, csempét, linóleumot, pvc-padlót is tisztává teszi. Ha edényekhez használjuk, az arányt változtassuk meg: öt liter forró vízhez egy evőkanál mosószódakell ebben az esetben. Ez eltávolítja az edényekről a zsiradékot, égett foltokat. Üvegedényeket, poharakat mosószódás mosogatás után ecetes vízzel kell öblíteni, különben foltosan száradnak.

A mosásnál is hatékony a mosószóda, a mosópor felét helyettesíthetjük vele, nem veszi ki a textíliák színét, minden puhább, tisztább lesz. Konyharuhákat, vagy erősen szennyezett, foltos, olajos ruhákat mosás előtt áztassuk mosószódás vízben legalább egy éjszakán át, utána már alacsony hőfokon is elég kimosni.

A szódabikarbóna a süteményeken túl is sokoldalú segítségünk a háztartásban. A mosószódához hasonlóan lúgos kémhatású, de enyhébb, általános tisztításra ez is alkalmas, környezetre ártalmatlan anyag. Szódabikarbónából kis vízzel pasztát készíthetünk, ezzel súrolhatunk mindent (mosogatót, kádat, csempét, wc-t), ragyogóan tiszta lesz, csempére rakódott zsíros szennyeződések eltávolítására is kiváló.A dugulások megszüntetésének receptje: szórjunk a lefolyóba szódabikarbónát majd öntsünk rá 3 dl 15 százalékos ecetet.

A citromsav vizes oldata gyenge, természetes sav. Használható vízkőtelenítéshez, például csaptelepek esetében - fél liter vízhez 1 evőkanál citromsavat javasolt. A wc lefolyójának vízkőmentesítésére tökéletes a citromsav. Körülbelül 40 dkg citromsavat öntsünk a wc-be és hagyjuk ott 10 órán át. A mosogatón látható foltok citromsavba mártott vizes ronggyal eltávolíthatók, és a vízforraló vízkőtelenítésére az ecet és a citromsav egyaránt hatékony.

A háztartásban fertőtlenítésre bóraxot használhatunk, amely enyhén lúgos, klór-helyettesítő só. Jó szagtalanító hatással bír és hosszú távú hangyairtó. Szemetesláda tisztítására 30 g bórax, 30 g szódabikarbóna és fél citrom héjának keverékét öntsük fel forró vízzel, hagyjuk egy-két órát állni, majd súroljuk kicsit át és öblítsük ki.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.