Jószágfarm a szomszédban

A városok kertvárosi részén, lakóházak szomszédságában az állatvédelmi és közegészségügyi szabályokat be nem tartva gyakran üzemelnek jószágfarmok.
 
 

Jószágfarm a szomszédban

A városok kertvárosi részén, lakóházak szomszédságában az állatvédelmi és közegészségügyi szabályokat be nem tartva gyakran üzemelnek jószágfarmok.
 
 
 
 
 

Jószágfarm a szomszédban

A városok kertvárosi részén, lakóházak szomszédságában az állatvédelmi és közegészségügyi szabályokat be nem tartva gyakran üzemelnek jószágfarmok.

- A parlament az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletről szóló törvényt tavaly október 1-jei hatállyal úgy módosította, hogy a mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben a továbbiakban nem korlátozható – kezdte a parlamentben Pál Béla országgyűlési képviselő a vidékfejlesztési miniszterhez címzett kérdését. Ugyanakkor több példa van arra, hogy elsősorban a városok kertvárosi részén, lakóházak szomszédságában jószágfarm üzemel, gyakran a tulajdonos távollétében a közegészségügyi és az állatvédelmi szabályokat be nem tartva, nem egy esetben a szomszédok jogait is sértve. A szomszédoknak más lehetőségük nem nagyon van, mint hogy bírósághoz fordulhatnak ezekben az ügyekben, de az eljárás akár évekig elhúzódhat, és közben a lehetetlen helyzet fennmarad, vagy tovább romlik.

Tisztelt Államtitkár Úr! Korábban az önkormányzatoknak lehetőségük volt arra, hogy a település vagy a településrészek sajátosságainak megfelelően szabályozzák és ellenőrizzék az állattartásra vonatkozó közegészségügyi és állatvédelmi szabályok betartását, illetve betartatását; 2012. május 30-tól önkormányzati hatósági jogkörben nem járhatnak el a szabályok megsértőivel szemben. Kérdezem ezért államtitkár urat, hogy tervezik-e a törvény módosítását azért, hogy az önkormányzat is eljárhasson hatósági jogkörben az ilyen panaszos ügyek kivizsgálásában és megoldásában és a szomszédok érdekeit is figyelembe vevő szabályok betartatásában.

Budai Gyula vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár válaszában elmondta: "... a tárca nem tervezi a hatályos jogszabályok módosítását, sőt újabb határozott lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy vidéken az állattartási kedv - itt a mezőgazdasági haszonállatokról beszélek - sokkal inkább, hogy úgy mondjam, felpörögjön. Szeretnék, ha a haszonállatok számának a növekedése sokkal jelentősebb lenne. 2012. október 1-jétől az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletről szóló törvény szerint a mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható."

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a mezőgazdasági haszonállatok tartása korlátlan lenne, illetőleg az arra vonatkozó egyéb jogszabályokat az ezzel foglalkozóknak nem kell betartani. A problémák jelentős különböző szomszédjogi problémák okozzák, amikor a városban vagy a vidéki településeken nem az ottani előírásoknak megfelelően történik a haszonállatok tartása. Amennyiben az állatvédelemre vonatkozó jogszabályokat az adott tulajdonos nem tartja be, úgy a jegyzőnek lehetősége van, hogy az állattartásra vonatkozó jogszabályok megsértése esetén az állattartást korlátozza és megtiltsa.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.