Mesterházy lesz Orbán kihívója

Megszületett a megállapodás a demokratikus ellenzék szorosabb együttműködéséről: az MSZP és az Együtt-PM közös listát állít, és várják a DK csatlakozását is.
 
 

Mesterházy lesz Orbán kihívója

Megszületett a megállapodás a demokratikus ellenzék szorosabb együttműködéséről: az MSZP és az Együtt-PM közös listát állít, és várják a DK csatlakozását is.
 
 
 
 
 

Mesterházy lesz Orbán kihívója

Megszületett a megállapodás a demokratikus ellenzék szorosabb együttműködéséről: az MSZP és az Együtt-PM közös listát állít, és várják a DK csatlakozását is.

Közös listát és közös miniszterelnök-jelöltet is állít az MSZP és az Együtt-PM, amelynek értelmében Mesterházy Attila szocialista pártelnök lesz Orbán Viktor kormányfő első számú ellenzéki kihívója – erről döntöttek a szövetséges felek. Az új megállapodáshoz várják a Demokratikus Koalíció csatlakozását is, Gyurcsány Ferencék pártjával a tervek szerint hamar meg is kezdik az egyeztetést a részletekről.

Mesterházy Attila a döntést követően többek között arról beszélt: az Együtt-PM-mel folytatott tárgyalásokon egyetértettek abban, hogy Magyarország jelenleg demokratikus, gazdasági és szociális válságban van, amelynek orvoslására a két szervezetnek jó programja, jó ajánlata van az ország számára. Az MSZP elnöke szerint annak megoldását keresték, hogy ezek az ajánlatok miként kerülhetnek biztos megvalósításra, vagyis miként lehet a leginkább biztosítani a választási győzelmet. A tárgyalások során megvizsgálták a külön listás koordinált indulás, a kétirányú szövetségbővítés, illetve a közös lista és közös jelöltállítás megvalósíthatóságát is. Ez utóbbit látták a lehető legerősebb és leghatékonyabb megoldásnak és ezért ehhez rendeltek közös konstrukciót.

- Az első lépésen túl vagyunk, de még nem az összesen – fogalmazott Mesterházy Attila, hozzátéve: miután alig kilencven nap van már csak hátra a választásig, ezért a lehető leggyorsabban le kell zárni a további tárgyalásokat, nyilvánvalóan elsősorban a Demokratikus Koalícióval.

A volt kormányfő, Bajnai Gordon a közös sajtótájékoztatón azzal érvelt, hogy a változást akarók nagy többségben vannak az országban, de a változásban hívők még nincsenek elegen. „Ezért tettünk kezdeményezést, hogy kiléphessünk a korábbi helyzetből. Hogy ez a győzelmi hit visszajöhessen” – mondta Bajnai Gordon, hangsúlyozva: a győzelmi hithez az kell, hogy a változást akarók egy közös táborban legyenek. Az Együtt-PM vezetője hozzátette, hogy a jelenlegi szövetségben nem voltak jók az érdekviszonyok, maradtak még viták.

Bajnai kijelentette, hogy szándékaik szerint az MSZP jelöli majd a közös miniszterelnököt, amelyet az Együtt-PM és a DK majd elfogad. Bajnai Gordon szerint ilyen közös választási listára még nem volt példa korábban, az ellenzéknek az Orbán Viktor által állított csapdákat kell kerülgetnie. Bajnai szerint ez a mostani konstrukció azt is jelenti, hogy minden résztvevője megőrzi saját identitását, de – tette hozzá – meg kell állapodni egy közösen képviselhető programról. Bajnai szerint mostantól a DK-nak is döntő felelőssége van abban, hogy meg lehessen állapodni és a demokratikus ellenzék sokszínű tábora egy emberként szavazzon majd a Fidesz leváltására.

Egyik politikus sem kívánt egyelőre arról részletekbe menően beszélni, hogy az új konstrukcióban a három szervezet miként osztozkodik majd az egyéni körzeteken és miként állítják össze a közös lista sorrendjét, illetve hogy szerepelhet-e azon Gyurcsány Ferenc vagy sem. Az MSZP elnöke azt azonban nem zárta ki, hogy a DK-val való megállapodás után akár további szervezetekkel is tárgyalást kezdhetnek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.