Házasság Hete Veszprémben

Február 10 és16-között több kulturális intézmény szervezésében programsorozatot indítanak Veszprémben, „Egymásra hangolva”—címmel.
 
 

Házasság Hete Veszprémben

Február 10 és16-között több kulturális intézmény szervezésében programsorozatot indítanak Veszprémben, „Egymásra hangolva”—címmel.
 
 
 
 
 

Házasság Hete Veszprémben

Február 10 és16-között több kulturális intézmény szervezésében programsorozatot indítanak Veszprémben, „Egymásra hangolva”—címmel.

A házasság hete mozgalom több mint egy évtizede Angliából indult Richard és Maria Kane kezdeményezésére. Azóta minden évben február 14-e, Valentin nap környékén, a brit egyházi és világi sajtó nagy figyelmet szentel a házasság népszerűsítésére. Változatos programmal, riportok, előadások, cikkek közzétételével mutatják be azokat a híres embereket, akik hosszú éveken át éltek már együtt, házasságban. Magyarországon ezt a mozgalmat 2008-ban indította el a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, valamint a Magyar Evangéliumi Szövetség.

Porga Gyula polgármester a bevezetőjében elmondta, hogy öt éve megrendezett eseményről van szó, amelyhez idén több kulturális intézmény is csatlakozott. A Házasság Hetének lényege az, hogy az évben legyen egy olyan időszak, amikor a házasfelek többet törődnek egymással és a férfiak több gyengédséget adnak a feleségeiknek. Ez a kiemelt figyelem a feleség mellett a hét során a gyerekekre is jobban irányuljon- kérte a polgármester.

Bálint Bánk pszichológus, családterapeuta azt hangsúlyozta, hogy a család egy olyan rendszer, amelynek egymáshoz kell hangolódni, csiszolódni, ami bizony sok konfliktussal járhat. Sok fiatal ezeket a konfliktusokat úgy éli meg, hogy ők már nem is illenek össze. Az összehangolódás nem egyszerű dolog és ehhez mind a két fél kell. Nincs olyan kategória, hogy „önhibáján kívül elvált” valaki. Az mind két féltől függ, hogy együtt tudnak-e élni, vagy sem.

Élő ez a rendszer – mondta a pszichológus – mert az emberi élet során állandóan változik a család helyzete és ez új konfliktusokat hoz felszínre, ami új megoldásokat kíván. Ezért a rendszert állandóan ápolni, erősíteni kell és ennek a legjobb formája az őszinte beszélgetés.

Neveda Amália, a Városi Művelődési Központ igazgatója, a kulturális intézmény Házasság Hete programját mutatta be. Február 11-én, 12-én és 13-án előadássorozatot tartanak a témához kapcsolódva. Neves szakemberek „Válás és kommunikáció”, „Szexualitás és párválasztás”, valamint „Generációk egymásra hangolva” címmel tartanak előadásokat. A címekből is látható, hogy ezek a családi élet kérdéseinek olyan széles skálájával foglalkoznak, amelyek szinte minden családban bármikor felszínre kerülhetnek.

Fekete Györgyi a Veszprémi Érsekség Családpasztorális Iroda vezetője nagyon fontosnak tartja a családokra való az odafigyelést és a velük való foglalkozást. Február 15-én, a Gizella Étteremben lesz egy nagyszabású rendezvényük, „Mondd újra” címmel, zenés irodalmi összeállítás. Mert jó újra hallani a szép dolgokat és kapni a régi kedvességet és erre akarják ráirányítani a házaspárok figyelmét.

Porga Gyula a tájékoztató zárásaként elmondta, hogy minden házasságban vannak nehézségek. A személyes példák talán sokaknak adhatnak erőt és ezért a Veszprém TV felkeresett olyan híres közéleti személyeket, akik hosszú évek óta együtt élnek és hajlandóak beszélni a házasságukról.

Érdekes lesz az a találkozás is, amit a Hangvillában rendeznek meg, ahol a szervezők Nagy László és feleségével, valamin a Carlos Ortega házaspárral, a házasságukról beszélgetnek.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.