Egy közgyűlési döntés utóélete

Katanics Sándor a DK önkormányzati képviselője továbbra sem fogadja el a legutóbbi közgyűlés személye ellen hozott döntését.
 
 

Egy közgyűlési döntés utóélete

Katanics Sándor a DK önkormányzati képviselője továbbra sem fogadja el a legutóbbi közgyűlés személye ellen hozott döntését.
 
 
 
 
 

Egy közgyűlési döntés utóélete

Katanics Sándor a DK önkormányzati képviselője továbbra sem fogadja el a legutóbbi közgyűlés személye ellen hozott döntését.

Az önkormányzati képviselő a tájékoztatója során emlékeztetett arra, hogy a 2016. március 31-i közgyűlésen a testület első napirendi pontként tárgyalta a „Döntés a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnökének személyében történő változásról” című előterjesztést.

Az előterjesztés első mondatát szó szerit idézte: „A közelmúltban Veszprém város demokratikus életében példátlan esemény történt: egyik képviselő-társunk, Katanics Sándor büntetőfeljelentést tett egy veszprémi polgár ellen, ezzel korlátozni kívánta annak szólásszabadsághoz való jogát.”

Katanics Sándor a továbbiakban elmondta, hogy a minden veszprémi háztartásba eljutó Veszprémi 7 Nap április 7-i számában a közgyűlésről szóló tudósításban, melynek a címe „Visszahívott elnök…” az alábbiakat írták: „Porga Gyula a város újkori történetében példa nélkülinek nevezte, hogy egy városi képviselő büntetőfeljelentést tett egy veszprémi polgár ellen.”

A képviselő a kijelentéssel kapcsolatban megjegyezte: „ha nem tudta a polgármester, hogy amit állít, az nem igaz, már az is baj. Még nagyobb a baj, ha tudta és tudatosan tájékoztatta félre ebben az ügyben többször is, fideszes képviselőtársaival együtt Veszprém lakosságát.”

Majd feltette a következő kérdést: „Tudatosan hazudtak a nyilvánosság előtt? Meglátásom szerint a nyilvánosságot tudatosan félrevezetve Veszprém fideszes polgármestere és képviselői valótlanságokat állítottak és terjesztettek, amikor azt közölték nyilvánosan, hogy Veszprémben a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy képviselő büntető feljelentést tett egy veszprémi polgár ellen. A valótlan állításukat hónapok óta számos alkalommal ismételték meg nyilvánosan.”

Bejelentette, hogy a feljelentettek felhatalmazását megkapva a birtokában van több peres eljárás anyaga.

Példaként elmondta, hogy 2004-ben az egyik fideszes önkormányzati képviselő közérdekű tevékenységével összefüggésben, nagy nyilvánosság előtti becsületsértés vétségének alapos gyanújával indított pert Dióssy László akkori polgármesterrel szemben. Dióssy László veszprémi polgár és köztiszteletben álló személy. A köztisztelet magától értetődő, hiszen négyszer választották meg Veszprém polgármesterének. A büntetőeljárást 2006 februárjában szüntette meg a bíróság. A fideszes önkormányzati képviselő, mint magánvádló elvesztette a pert.

Egy másik esetet is idézett a képviselő: „Az a Fidesz szerint köztiszteletben álló személy, akit állítólag én meghurcoltam, a Védegylet Veszprémért Egyesület elnökeként szintén perelt egy köztiszteletben álló veszprémi polgárt. Bélafi László, aki az önkormányzattal közpénzen is finanszírozott közös projektet létrehozó vállalkozó, a bíróság álláspontja szerint nem magánszemély, hanem közszereplő."

A Védegylet Veszprémért elnökeként a Védegylet nevében perelte 2006 őszén Dióssy Lászlót. A rágalmazás vétsége miatt Dióssy László polgármester ellen indított büntetőügyet (magánvádas eljárás) másodfokon is elvesztette. A vállalkozó felperesként személyhez fűződő jog megsértése miatt is perelte Dióssy Lászlót, az ügyet a Legfelsőbb Bíróságig vitte.

A Legfelsőbb Bíróság 2010 februárjában mondta ki, hogy Bélafi László felülvizsgálati kérelmét elutasította. Bélafi László az ítélet indoklása szerint "mint közszereplő a szabad véleménynyilvánítást tűrni köteles.”

Katanics Sándor kiemelte: „Most akkor ezekről az esetekről vajon hogyan fog ítélkezni Veszprém fideszes többsége? Miként fog méltatlanságra hivatkozva nyilvánosan elhatárolódni a volt fideszes önkormányzati képviselőtől, vagy a bíróság szerint közszereplő vállalkozótól, akivel olyan projektben működött, működik ma is együtt, amely projekt rengeteg közpénzt emésztett és emészt fel, és amely projektben az önkormányzat az adófizetők pénzéből még készfizető kezességet is vállalt annak érdekében, hogy a Hangvilla megvalósulhasson?

- Porga Gyula, Czaun János, Strenner Zoltán és Óvádi Péter mikor kérnek elnézést azért a cirkuszért, azokért a hazugságokért, amivel nyilvánosan, többször is félrevezették a veszprémi választókat? – fejezte be a tájékoztatóját az ellenzéki képviselő.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.