Ellenzéki demonstráció Veszprémben

Lehet Más a Politika aktivistái kedden figyelemfelkeltő utcai sajtótájékoztatót tartottak a belvárosban.
 
 

Ellenzéki demonstráció Veszprémben

Lehet Más a Politika aktivistái kedden figyelemfelkeltő utcai sajtótájékoztatót tartottak a belvárosban.
 
 
 
 
 

Ellenzéki demonstráció Veszprémben

Lehet Más a Politika aktivistái kedden figyelemfelkeltő utcai sajtótájékoztatót tartottak a belvárosban.

A Lehet Más a Politika (LMP) aktivistái a Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban ismertették az ellenzéki párt véleményét.

Zelenák Adrián azt hangsúlyozta, hogy a szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) elfogadása végérvényesen megmutatta, hogy az európai vezetők – beleértve az Orbán kormányt – nem az európai emberek oldalán állnak.

A politikus szerint a CETA veszélyezteti hazánk GMO- mentességét, a magyar igazságszolgáltatás integritását és a nemzeti érdekkel ellentétes, neoliberális gazdaságpolitikai irányvonalat erősíti meg. Tragédia az EU demokráciájára nézve, hogy az európai emberek ellenében politizál a bizottság és az európai vezetők jelentős része.

Az Orbán kormány belenyugvó, kishitű export-vezérelt külpolitikája megmutatta, hogy a Fidesz számára a nemzeti szuverenitás nem más, mint politikai termék. A CETA tovább növeli a multinacionális vállalatok erőfölényét, miközben legnagyobb vesztese a hazai élelmiszeripar lehet. Azt is bizonyosan állíthatjuk, hogy a magyar kis- és középvállalkozásoknak nem a kanadai piacra való bejutás a legnagyobb problémája.

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő megerősítette azt, hogy a kormánypárti többség a közelmúltban elutasította az LMP javaslatát, amely szerint a magyar kormány kezdeményezze az Európai Bíróságnál az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény legtöbbet vitatott eleme, a befektetési bírósági rendszer vizsgálatát.

Ez a vitarendezési mechanizmus lehetővé teszi a multinacionális cégek számára, hogy a nemzeti bíróságokat kihagyva bepereljenek egyes kormányokat, és kártérítést követeljenek tőlük, amikor szabályokat hoznak az emberek egészségére, vagy a környezet védelme érdekében.

A képviselő végezetül kiemelte, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények nem csak az állami, hanem az önkormányzati szabályozások ellen is támadást jelentenek, az önkormányzatiság végét jelenthetik. Beláthatatlan hatása lehet a helyi gazdaságra, hogyha a helyi gazdaságot támogató intézkedések ellehetetlenülnek. Látható, hogy a nemzeti szuverenitásért folyó harc a Fidesz számára csak politikai termék.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.