A februári választás várható tanulságai

Csúcsra járatva vezet félre a "demokrácia" a veszprémi országgyűlési választások kampányában.
 
 

A februári választás várható tanulságai

Csúcsra járatva vezet félre a "demokrácia" a veszprémi országgyűlési választások kampányában.
 
 
 
 
 

A februári választás várható tanulságai

Csúcsra járatva vezet félre a "demokrácia" a veszprémi országgyűlési választások kampányában.

Az új választási törvény hatására kialakult-e már az a lehetőség, hogy (például) egy bakonyi kistelepülésen Pista bácsi a faluházban végre egyszer találkozhat az országgyűlési képviselő jelöltekkel? Miközben otthon Rózsi néni szorongva várja az öreg hazatértét, hogy ő is megtudjon valamit a jelöltek programjáról?

Ugye hogy nem?

Ezért aztán a fülke magányában ugyan, de a bőség zavarában kell majd egy hosszú - Veszprém esetében most tizenkettes! - listáról válogatva szavazni valakire. Azoknak, akik egyáltalán veszik a fáradtságot és élnek állampolgári jogukkal...

Ez a mai hatalom elképzelése (és nem is nagyon titkolt célja?) az új magyar hungarikummal, a "nemzeti" demokráciával kapcsolatban.

Az állampolgárok az utóbbi hónapokban sok olyan törvénnyel találkozhattak, amit az emberek felháborodása miatt a kormánynak sürgősen módosítania kellett. A civil szervezetek részéről a mai napig erős tiltakozások vannak a dömpingben hozott, szakmaiatlan és előkészítetlen törvények miatt. A kormányópártok érdekében meghozott új választási törvény azonban még megélte az első próbáját, de most már kezdi megmutatni igazi hiányosságait, (szándékos?) torzulásait.

Sok kérdés merül tehát fel. Csak néhány ezek közül. Miért lehetett azt engedélyezni, hogy szervezett politikai "szabadcsapatok” a gyűjtő íveket (több, másra is szavazó személlyel!) aláíratva, bárkit jelölté javasolhatnak? Miért van az, hogy ma a "demokrácia" fokmérője lehet az induló jelöltek száma? Miért nem volt jó a már régen kipróbált és bevált "egy szavazó, egy ajánlás" lehetősége?

Döntse már felelősen el a szavazó, hogy kit és hogy kiket nem támogat!

Mikor jönnek rá a törvényhozók, hogy ez nem demokrácia. Mert 12 jelölt programjának a megismerése és mérlegelése időben nem férhet bele egy kampányba. A programokat, elképzeléseket csak akkor lehet valamennyire megismerni, ha a mandátumért induló személyt az ott élők már ismerik és olyan, aki folyamatosan kommunikál az általa képviseltekkel.

Dübörög tehát a "demokrácia" és az egyoldalú kampány Veszprém utcáin. "Csak a Fidesz" – a híres szlogen a városban lépten-nyomon látható, de a többi jelölté sehol nincs. Az egypólusú "demokrácia" lényege tehát az: van egy jól látható jelölt és a 11 tagú láthatatlan, sokszorosan felszeletelt ellenzék.

Időszerű, hogy a civilek ennek a törvénynek a felülvizsgálatáért is felemeljék a szavukat. Mert a "demokrácia próbaüzeme" ebben a városban a jelek szerint nem sikerült.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.