Veszprémiek követelése

A kormányzati politika ne lehetetlenítse el a Pannon Egyetem működését.
 
 

Veszprémiek követelése

A kormányzati politika ne lehetetlenítse el a Pannon Egyetem működését.
 
 
 
 
 

Veszprémiek követelése

A kormányzati politika ne lehetetlenítse el a Pannon Egyetem működését.

Kész Zoltán országgyűlési képviselő kezdeményezésére tizenöt köztiszteletben álló közéleti személyiség - professzorok, egyetemi oktatók, Veszprém egykori polgármesterei, a megyei közgyűlés korábbi elnökei, civil szervezet képviselője - az alábbi nyílt levelet küldték el Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének.

A levélírók elutasítják a tárca által készített, a Hazai agrár képzési terület fejlesztése- című tanulmányban megfogalmazott kormányzati elképzeléseket, amelyek a Georgikon Kar elcsatolásával ellehetetlenítenék a Pannon Egyetemet.

Tisztelt Miniszter Úr!

Veszprémet a városért küzdeni képes polgárok tették és teszik sikeressé. Közéletünk fontos része, hogy Veszprém büszke lehet egyetemének múltjára és jelenére. Most egyszerre érezzük, hogy büszkeségünk és egyetemünk jövője van veszélyben. Kiállunk önmagunkért és a városunkért, önbecsülésünkért és a Pannon Egyetemért.

Tisztelt Miniszter Úr!

Egy korábbi, az ön minisztériuma által készített munkaanyagból derült ki, hogy a keszthelyi Georgikon Kart az EMMI el kívánja csatolni a veszprémi Pannon Egyetemtől. Ezt a tervet sem a térség országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére, sem parlamenti interpellációjára nem cáfolták, ami aggodalommal tölt el bennünket.

Megalapozott szakmai vélemény, hogy a Georgikon Kar leválasztása súlyosan veszélyezteti a Pannon Egyetem fenntarthatóságát. Nyilvánvaló, hogy a minisztériumi tervezet tévedéseken alapul, az elcsatolás indokaként olyan állítások szerepelnek, amelyek nem felelnek meg a valóságnak.

A Georgikon Kar az ország egyik legsikeresebb agrár- felsőoktatási intézménye, példamutató gazdálkodással és kiterjedt, magasan jegyzett nemzetközi kapcsolatokkal. Elcsatolása nemcsak a Georgikon sorsát pecsételné meg, hanem az anyaintézmény létét is veszélyeztetné. Ezt az egyetemet elődeink megálmodták, megalkották, és mostanáig értőn fejlesztették, a mi dolgunk a megmentése lett.

E levél aláírásával közösen kérjük Önt, hogy álljon el e döntéstől. Meggyőződésünk, ez egyszerre érdeke a veszprémieknek, az egyetemnek és a hazai agrár- felsőoktatásnak is. A mi lokálpatrióta elkötelezettségünk mellett a szakmai érvek és a józan ész is ezt diktálja.

Tisztelt Miniszter Úr!

Kérjük, hogy a politikai szempontú döntés helyett vegye figyelembe szakmai megalapozottságú javaslatunkat. Bölcs döntést vár Öntől egy hazafias, bátor egyetemi város, Veszprém lakossá[ga.

Veszprém, 2017. március 31.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.