Tartalékosok a Bundeswehrnél

A tizennegyedik alkalommal tartottak június 22-25 között a német-magyar katona partnerségi szemináriumot, a németországi Niederaltaichban.
 
 

Tartalékosok a Bundeswehrnél

A tizennegyedik alkalommal tartottak június 22-25 között a német-magyar katona partnerségi szemináriumot, a németországi Niederaltaichban.
 
 
 
 
 

Tartalékosok a Bundeswehrnél

A tizennegyedik alkalommal tartottak június 22-25 között a német-magyar katona partnerségi szemináriumot, a németországi Niederaltaichban.

A Magyarországi Tartalékosok Szövetségének küldöttségét Széles Ernő, nyugállományú dandártábornok, az országos szövetség elnöke vezette. A magyar delegációban helyet kaptak azok a megyei szintű MATASZ vezetők, akiknek élő kapcsolataik vannak Német Tartalékos Szervezetekkel. A szemináriumon Veszprém megyét Demeter Ferenc alelnök képviselte.

A partnerségi szeminárium célja az, hogy a két ország tartalékosai értékeljék az elmúlt időszak tartalékos katonai szolgálatában végzett munka eredményeit, egyeztessék a feladataikat és adják át egymásnak azokat a tapasztalatokat, amelyek a jövőben segíthetik a tartalékos szervezetek fejlődést.

A szemináriumot prof. Dr. Friedwart Lender, a német tartalékosok szövetségének elnöke nyitotta meg. Az elnök azt hangsúlyozta, hogy Németországban a tartalékos szervezeteknek jelenleg elsődlegesen a biztonságpolitikai kérdések tisztázására, valamint a tartalékosok katonai kiképzésre kell a fő figyelmet fordítaniuk.

A katonai kiképzés terén szoros együttműködést valósítanak meg a Bundeswehr alakulataival. Több olyan katonai kiképzési feladat van, amelyet csak az aktívakkal együttműködésben lehet megvalósítani. A kiképzési feladatok közül napjainkban is elsőbbséget kap, a tartalékosok lő elméleti és gyakorlati felkészítése, valamint a bevonultak fizikai erőnlétének a fejlesztése.

Széles Ernő dandártábornok a magyarországi helyzettel kapcsolatban kiemelte, hogy az ország helyzetének függvényében szinte évente változhatnak a hangsúlyok a szövetség munkájában. Nemrégiben született meg az a kormányzati döntés, hogy az ország 197 járásában kialakításra kerüljenek a területi tartalékos századok. Ezt a munkát segítik majd a felállításra került új parancsnokságok és ebben a munkában nagyon jó együttműködést kell kialakítani a területi közigazgatási szervek és a már meglévő tartalékos szervezetek között.

A tábornok megköszönte a német partnereinknek azt a karitatív segítséget, amit az elmúlt években az országnak folyamatosan biztosítottak. Mert azok az orvosi és egyéb eszközök, amelyek az országba kerültek a magyar emberek életminőségét javították.

A szeminárium résztvevői az első napon meglátogatták a Bogen városban települt 4. Páncélozott Műszaki Zászlóaljat. A zászlóaljparancsnok helyettese, Thiemann alezredes ismertette a zászlóalj feladatát, szervezeti felépítését és technikai felszereltségét.

A katonák a biztosítási feladataik mellett jelentős részt vállalnak a lakosságot ért katasztrófák felszámolásában, a környezetük építésében. Az elmúlt években többek között részt vettek a menekült kérdés megoldásában. Jelenleg 136 fővel vesznek részt nemzetközi missziókban a KFOR-tól, észak Irakig.

Az első nap utolsó programjaként a szeminárium résztvevői megtekintették a Niederaltaichban található, a Gerhard Neumannról elnevezett repülési eszközöket bemutató múzeumot. A múzeum napjainkra egyfajta zarándokhelyévé vált azoknak, akik ezekkel a repülőkkel a feladat végrehajtásaik során találkoztak.

A kiállítási térben többek között békésen megfér egymás mellett F-104 Starfighter – a híres özvegycsináló- és a MIG-21-es vadászgép. Kétévente közel kétszáz egykori pilóta jön el emlékezni – köztük magyarok is-, elmondani azokat az élményeket, amelyeket a repülés közben átéltek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.