Hol vannak a tankerületi tanácsok?

A kormány saját rendeletében meghatározott tankerületi tanácsok 2017. január 1-i felállítását hiányolják az LMP politikusai.
 
 

Hol vannak a tankerületi tanácsok?

A kormány saját rendeletében meghatározott tankerületi tanácsok 2017. január 1-i felállítását hiányolják az LMP politikusai.
 
 
 
 
 

Hol vannak a tankerületi tanácsok?

A kormány saját rendeletében meghatározott tankerületi tanácsok 2017. január 1-i felállítását hiányolják az LMP politikusai.

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő többek között arra szeretne választ kapni, hogy miért van a kormány mulasztásos jogi helyzetben a saját rendeletét illetően.

A tárca államtitkára múlt héten érkezett válaszából az derül ki, hogy a kormány elsősorban a párbeszédben hisz. Ezért azt tarja szükségesnek, hogy a köznevelési intézmények életével kapcsolatban minél szélesebb körben egyeztessenek.

A tankerületi tanács célja, hogy erősítse a helyi közösség felelősségtudatát az oktatás ügye iránt, becsatornázza a helyi igényeket, azokra választ adjon, továbbá a kormányzati döntéseket érdemi szakmai információkkal segítse.

Az államtitkár szerint a tankerületi tanácsok ugyan nem fognak ellátni érdekvédelmi feladatokat, de a szakszervezetek bevonása a tanácsok munkájába elengedhetetlen.

A Gerstmár Ferenc úgy látja, hogy jelenleg a szakszervezetek bevonása a tanácsok munkájába csak formális értékkel bírhat. A tankerületek helyzete viszont indokolja azt, hogy szükséges olyan szervezeteket bevonni a tanács működésébe, amelyek a tényleges érdekvédelmet képesek biztosítani az oktatásban.

Az LMP Veszprémben már 2013-ban kezdeményezte a helyi oktatási kerekasztal létrehozását, hiszen helyi közügyként tekint erre a területre. A jelenlegi helyzetben, ha már az iskolák teljes államosítását nem sikerült megakadályozni, legalább azt szeretnének elérni, hogy a tankerületi tanács ne csak formális szerepet töltsön be.

Bán Mihály, a Pedagógusok Szakszervezete, Veszprém járási titkára elmondta, hogy 2013-ban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) vette át az iskolák fenntartását. A Pedagógusok Szakszervezete folyamatosan jelezte a kollégáik által tapasztalt problémákat. Készítettek egy felmérést, amelyből kiderült, hogy mennyivel vált nehezebbé az intézmények élete.

Az állam 2017-ben a települési önkormányzatoktól átvette az intézmények működtetését is. A döntési jogosítványok és a beavatkozási lehetőségek egyre messzebb kerültek azoktól az érintettektől, akiknek a gyerekei az iskolákba járnak.

A tankerületi tanácsok - amennyiben ténylegesen működnek – némiképp enyhíthetik a központosítás következményeit. Jelzésértékűnek tarja azt, hogy a tankerületi tanácsok eredeti tervezésében még szerepeltek a reprezentatív szakszervezetek, de a rendelet jelenlegi állapotában ez kikerült az anyagból.

Meggyőződése, hogy a tankerületi tanácsokban helyet kell kapniuk az érdekképviseleteknek, mert ők azok, akik a kollégáik tapasztalatait kellő hangsúllyal képesek érvényesíteni, ami meghatározó lehet az oktatás jövőbeni minősége szempontjából.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.