Véradók megyei elismerése

Véradókat és véradás szervezőket köszöntöttek kedden Veszprémben.
 
 

Véradók megyei elismerése

Véradókat és véradás szervezőket köszöntöttek kedden Veszprémben.
 
 
 
 
 

Véradók megyei elismerése

Véradókat és véradás szervezőket köszöntöttek kedden Veszprémben.

Magyarországon 1988-óta ünneplik meg a Véradók Napját. A Vöröskereszt 2015. évi ünnepségre a megye minden részéről érkeztek a donorok és a véradást szervező aktivisták. Az ünnepi beszédek sorában kiemelték, hogy ezen a napon a társadalom nagy tisztelettel adózik a „csendes napok” hőseinek, akinek köszönhető az, hogy az ország betegellátása egyáltalán működhet. Az országban naponta 1800 véradó donort kell mozgósítani ahhoz, hogy a tervezett és a sürgősségi műtétek elvégezhetők legyenek.

Napjainkban a gyógyítás terén az orvostudomány már jelentős eredményeket tud felmutatni, de a vért még most sem tudják semmivel helyettesíteni. Egy donor által adott egységnyi vérrel az orvosok három betegen tudnak segíteni.

Nagyon fontos, hogy naponta rendelkezésre álljanak a gyógyításhoz szükséges vérkészletek. Az egészségügyben 7 ezer egységnyi vörös vér koncentrátum kell ahhoz, hogy a betegellátási rendszer működni tudjon. Ezért nélkülözhetetlenek a társadalom számára azok a donorok, akik önmagukból a legértékesebbet, a vért adják.

Az ünnepségen felolvasták egy anyuka levelét, akinek a kisfia gyógyításához vérre volt szükség. Nagyon sokan önként jelentkeztek és adtak vért. Az anyuka teljesen meghatódott az önzetlen segítség láttán. Nem hitte volna, hogy a mai világban, ahol az emberek olyan közömbösek egymás problémái iránt, ennyien adnak majd vért. Elmesélte a kisfiának, hogy milyen sokan siettek a segítségére. Végül az anyuka megköszönte a véradók önzetlenségét és így fejezte be a levelét: „Le a kalappal előttetek!”

Talán ez, az anyuka által leírt néhány elismerő szó volt a legnagyobb érték azok számára, akik donorként rendszeresen vért adnak.

Az ünnepség végén elismerő okleveleket adtak át a sokszoros véradóknak és a véradást szervező aktivistáknak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.