Afrikai miniszter bűvölte a közönséget a Szentháromság-téren

Youssou Ndour énekelt a Wembley-ben, amikor Nelson Mandela szabadult.
 
 

Afrikai miniszter bűvölte a közönséget a Szentháromság-téren

Youssou Ndour énekelt a Wembley-ben, amikor Nelson Mandela szabadult.
 
 
 
 
 

Afrikai miniszter bűvölte a közönséget a Szentháromság-téren

Youssou Ndour énekelt a Wembley-ben, amikor Nelson Mandela szabadult.

A VeszprémFest ötödik napjának vendége az az 1959-ben született Youssou Ndour volt, aki alapkőnek számít a szenegáli zenében és elbeszélő előadó-művészetben, s ez művészi személyiségének védjegyévé vált.

Tevékenységét tradicionális “griot” énekes-előadóként kezdte. Két év utcai színházi szereplés után Youssou karrierje 1972-ben indult be igazán, mindössze 13 évesen. Ekkor halt meg Papa Samba Diop, a dakari Star Band “Mba” néven ismert vezetője. Youssou az ő emlékének szentelve előadott egy dalt, amelyet ott, a helyszínen írt, a szenegáli Saint-Louis Stadion színpadán. A dal végén a közönség felállva, vastapsban tört ki.

A fergeteges kezdés után hamar nevet szerzett hazájában, majd Párizsba került. Itteni sikerei eredményeképpen 1988 pedig énekelt a Wembley-ben, amikor Nelson Mandela szabadult, majd fellépett Stinggel, Tracy Chapman-nel és Bruce Springsteennel az Amnesty International támogatásáért.

1990-ben jelent meg egyik legcsodálatosabb albuma, a Set, rajta a Medina című dallal, egy tiszta, nosztalgikus és elégikus szerzeménnyel, benne a Közel-Keletet idéző trombitával. 1996-ban vált világhírűvé a 7 Seconds-nek köszönhetően, s ettől kezdve diadalmenet a pályája. 2005-ben iszlám toleranciát hirdető himnuszáért Grammy-díjat kapott.

Eddigi utolsó albuma, a Dakar-Kingston 2010-ben látott napvilágot, ezen a legendás jamaikai énekesnek, Bob Marley-nak tiszteleg, s a reggae-hez kapcsolódó zenei szálakat fűzi fel rajta. 2011-ben a Yale Egyetem tiszteletbeli doktorrá avatta, Szenegálban pedig turisztikai miniszternek nevezték ki. 2013 augusztusában elnyerte a jelentős Polar Music díjat.

Három év kihagyás után most tért vissza a zenéhez, amely politikai szerepvállalása miatt az elmúlt években háttérbe szorult.

Veszprémi szerepvállalása természetesen hasonló nagy sikert aratott a Szentháromság-téri közönség soraiban, mint az a fellépéseinek korábbi helyszinein történt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.