Minimal Maximal Works

A holland Bob Bonies kiállítása a Vass László Gyűjteményben.
 
 

Minimal Maximal Works

A holland Bob Bonies kiállítása a Vass László Gyűjteményben.
 
 
 
 
 

Minimal Maximal Works

A holland Bob Bonies kiállítása a Vass László Gyűjteményben.

Szerencsés helyzetben van az, aki a megyeszékhelyen a most végetért, hangos és látványos VeszprémFest, valamint a jövendő utcazene fesztivál között egy kis csendre vágyik. Elég csak felsétálni a Várba, ahol a napokban nyílt meg a Vass László Gyűjteményben Bob Bonies Maximal Minimal Works című kiállítása.

A holland származású festőművész a hazájában oly régen divatos absztrakt irányzat képviselője.

Az 1917-ben Amsterdamban létrehozott De Stilj elnevezésű mozgalom a végtelen egyszerűséget és absztrakciót részesíti előnyben az építészetben, festészetben, dizájnban egyaránt, jellemzően egyenes függőleges és vízszintes vonalakat, téglalapokat használtak. Az absztrakt művészet nem történetet mesél el, hanem konfrontálódik, érzelmeket fejez ki.

- Az alkotó Veszprémben látható tizennégy műve egy önálló világot tár elénk – fogalmazott Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, a kiállítás kurátora.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében többek között kifejtette: "A művészeteken keresztül tudjuk élhetővé tenni a várost, és ehhez jó eszközök az ilyen találkozások."

Gajus Scheltema, Hollandia budapesti nagykövete pedig emlékeztetett:

- Bob Bonies műveit most harmadszor állítják ki Magyarországon. Korábban két csoportos tárlaton mutatták be az alkotásait, most pedig itt, Veszprémben egyéni kiállítást is kapott. Ez is jelzi, hogy a magyar műkedvelők különösen nyitottak a holland művészek iránt.

A kiállítás megnyitóján megjelentek ezt követően az áhítatos csöndben hosszasan ismerkedtek Bon Bonien művészetével, az Európa csaknem összes országában, de Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában is kiállított műveivel.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.