Meghalt Németh Angéla

68 éves korában elhunyt olimpiai bajnok gerelyhajítónk.
 
 

Meghalt Németh Angéla

68 éves korában elhunyt olimpiai bajnok gerelyhajítónk.
 
 
 
 
 

Meghalt Németh Angéla

68 éves korában elhunyt olimpiai bajnok gerelyhajítónk.

Annak idején, még 1958-ban magasugróként hívták le a Vörös Meteorba, ahol a dobószámokhoz is közel került. Gerelyt csak később fogott a kezébe, de az első találkozás után néhány hónappal már versenyt nyert. Az atlétika mellett gimnázium második osztályában kosárlabdázott, 176 centis magasság ellenére centert játszott.

Németh Angéla 1965-ben került a Testnevelési Főiskolára, ahova a bejutását megkönnyítette, hogy mindkét sportágában válogatott volt.

Akkoriban nem volt téli idény atlétikában, a szezon október legelején véget ért, a kosárlabdában pedig ősztől májusig, az atlétikai idény nyitányáig tartottak a küzdelmek, így nem ütötte egymást a két sportág. Edzője, Koltai Jenő győzte meg arról, hogy a dobásra kell elsősorban koncentrálnia.

Sikere abban rejlett, hogy a nőies hátrahajlós technikáról átváltotta férfiak által alkalmazott elfordulós technikára. Németh Miklóstól például rengeteg dolgot lesett el e téren. A mexikói olimpia előtt az volt a célja, hogy legalább 58 métert dobjon, de már az egy héttel korábban rendezett előversenyen érezte, kiváló formában van. Az olimpiai bajnokságot a másodikra dobott 60,36 méteres eredménnyel nyerte meg.

Az olimpiai aranyat követően egy évvel az Eb-n sem talált legyőzőre, majd a Hír24.hu információja szerint 1970-ben megszületett első gyermeke.

A Mexikóvárosban rendezett nyári játékokon - noha világranglista-vezetőként érkezett - sokak számára meglepetésre aranyérmes dobóatléta nagyon fiatalon, mindössze 22 évesen ért fel a csúcsra, és már 26 évesen, a müncheni olimpia után visszavonult, az atlétikától.

Olimpiai bajnokunkat férje Ránky Mátyás, a magyar kosárlabdázás meghatározó alakja, volt szövetségi kapitány, két lánya, Emese és Réka, továbbá minden magyar sportszerető ember gyászolja.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.